Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott étteremtesztelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ételek, italok tesztelése

Kérdés: Ügyfelünk olyan internetes portált üzemeltet, amelyen különböző egységek ételeinek, italainak minőségét, illetve a hely hangulatát és a kiszolgálást minősítik. Emellett - megrendelésre - hasonló témájú cikkek írásával, szerkesztésével is foglalkozik. Az internetes portálon való hirdetési felületek értékesítésével és cikkírással áfás bevétele keletkezik. Ahhoz, hogy a minősítés megtörténhessen, ügyfelünk ún. étteremtesztelőket küld a vendéglátóegységekbe. A tesztelők fogyasztási korláttal rendelkeznek. Külön munkatárs foglalkozik a tesztek dokumentálásával. A dokumentációba bekerül, hogy mely tesztelő, mely éttermet, mikor látogatja meg, mit fogyasztott, és a hozott számlára is történik hivatkozás. Véleményünk szerint az étteremtesztek az ügyfél tevékenységét szolgáló, áfás bevételt keletkeztető tevékenység érdekében felmerült kiadások, így költségként mint igénybe vett szolgáltatás és nem mint reprezentációs költség elszámolhatók, az áfája pedig levonható! Helyesen gondoljuk? Fenti tartalmú nyilvántartás elegendő-e az étteremteszt költségeinek az igénybe vett szolgáltatások költségei közötti elszámolásához?
Részlet a válaszból: […]leírt formában, még akkor sem, ha az ügyfél azt egy kapott megbízás teljesítése érdekében végzi el (például egy utazási iroda megkeresésére). Véleményünk szerint a tesztelés fogalma akkor teljesülne az adott esetben, ha az étteremtesztelő a kijelölt vendéglátóegységeknél a különböző ételekből, sajátos italokból mintát venne, és azokat laboratóriumi körülmények között, műszerekkel megvizsgálná, elemezné, értékelné, esetleg összehasonlítaná más vendéglátóegységek teszteredményeivel. A vendéglátóegység - feltételezhetően - a különböző ételekből vett mintákat nem számlázná le mintaként a tesztelő cég részére. Ha mégis megtenné, akkor a minták számlázott értékét mint igénybe vett szolgáltatás költségét az ügyfél elszámolhatná, a laboratóriumi vizsgálatok költségeivel együtt. Nem lehet tesztelésnek tekinteni azt, ha a tesztelő valamilyen ételt, italt ténylegesen elfogyaszt (még ha az kisadag is), és azt az ügyfél nevére a vendéglátóegység számlázza. Ez nem kóstolás, mintavétel (amelyért általában nem kell fizetni), hanem a tesztelő magánszemély melegétkeztetésének a költsége, amelyet ha az ügyfél megtérít (a tesztelők elszámolásra előleget kapnak), akkor azt az áfát is magában foglaló összegében a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Az így kifizetett összeg után a juttatás időpontjával, ha havi szinten nem haladja meg a 18 ezer forintot, akkor az áfát is magában foglaló összeget 25 százalék mértékű személyi jövedelemadó terheli. Ha meghaladja a havi 18 ezer forintot, az előbbiek mellett a meghaladó részt adóköteles természetbeni juttatásnak kell tekinteni, amelyet egyrészt 54 százalékos[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. július 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4651
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: