Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott exportvisszáru tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Visszaküldött exporttermék elszámolása

Kérdés: A kft. saját előállítású termékét exportálta júliusban Szlovákiába. A vevő a terméket garanciális javításra augusztusban visszaküldte pro forma számlával. Határozat alapján az áfát meg kellett fizetni. A vevő a teljes vételárat szeptemberben megfizette, a kijavított termék visszaszállítására októberben került sor pro forma számlával. Helyes volt-e a leírt esetekben a pro forma számlák használata? Hogyan kell kontírozni a gazdasági eseményeket, ha a kft. készleteiről nem vezet folyamatosan mennyiségi és értékbeni nyilvántartást? Negyedéves áfabevalló a kft.
Részlet a válaszból: […]kft. által kiállított számla kíséri a terméket (a számla a vámkezelés bizonylata), a termék visszaszállításakor pedig - ugyancsak a kft. által kiállított - a helyesbítő számla a vámkezelés bizonylata (nincs szükség pro forma számlára), amely alapján egyértelmű, hogy nem termékbeszerzésről, hanem az exportált termék visszaszállításáról van szó, s mint ilyennél, nincs áfafizetési kötelezettség. Itt jegyezzük meg, sem a számviteli, sem az adózási előírások nem ismerik a pro forma számlát. Ebből következően sem a számviteli, sem az adózási elszámolásoknál az nem használható. A pro forma szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy látszatra, a forma kedvéért. Ebből következően a pro forma számla "formailag számla, előzetes számla" értelemben használható, tehát nem számla, és ebből következően nem lehet könyvelési bizonylat. Leginkább a magyar gyakorlatban használt szállítólevélhez hasonlítható. Visszatérve a kérdésben leírtakhoz. Ha a vevő a teljesítést elismerte, az eszközt (a kft. által szállított terméket) használatba vette, és a használat során tapasztalt hiányosságok miatt küldte vissza garanciális javításra, akkor ezt a számviteli elszámolásokon nem kell átvezetni, mint garanciális javításra visszaküldött, de idegen tulajdont képező eszközt kell nyilvántartania a 0. számlaosztályban. Ilyen esetben sem indokolt importként kezelni a javításra visszaszállított terméket, és utána áfát fizetni. Valószínű, a gazdasági eseményt nem megfelelően dokumentálták, azért kellett a határozat alapján áfát fizetni. (A megfizetett áfa - mivel adóköteles tevékenységhez kapcsolódik - levonásba helyezhető.) A kijavított terméket akkor kell az októberi kiszállításkor számlázni, ha a visszaszállításkor helyesbítő számlát állítottak ki. Az így számlázott összeget exportárbevételként kell elszámolni. Amennyiben a külföldi által már használt termék került visszaszállításra, akkor sem a visszaszállításkor, sem az újbóli kiszállításkor nem kell számlát kiállítani, a termékmozgás bizonylatolására elegendő a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. május 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1714
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,