Felszolgálási díj (szervizdíj) adózása, számvitele

Kérdés:

A szervizdíjat az adott társaság nem különíti el pénztárgépében, az 5%-os és 27%-os szolgáltatással együtt kerül rögzítésre. A pénztárgépben hogy kell elkülöníteni a szervizdíjat, hogy kimutatható legyen? Külön kell regisztert nyitni az 5%-os és 27%-os szervizdíjra? Számvitelileg és adóvonzata tekintetében miként kell kezelni a szervizdíjat bevétel oldalon, valamint a dolgozóknak történő kifizetése tekintetében? Hogyan kell könyvelni a kapott és kifizetésre váró szervizdíjat az adott társaság könyveiben havonta? Milyen analitikával lehetséges a szervizdíj alátámasztása?

Részlet a válaszából: […] A felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet 1. § (1)–(2) bekezdése szerint a felszolgálási díj a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. szeptember 28.

Felszolgálási/szerviz díj minősítése

Kérdés: A cateringszámlákon lévő felszolgálási/ szerviz díj reprezentációs kiadás vagy egyéb szolgáltatás?
Részlet a válaszából: […] A felszolgálási/szerviz díjat ugyanolyan költségként kell elszámolni, mint amilyen költségre azt felszámolták. A cateringszámlák jellemzője, hogy az a személyi jellegű egyéb kifizetések körébe tartozó szolgáltatások ellenértékét (reprezentációnak minősülő költséget)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. május 26.

Felszámított szervizdíj utólagos módosítása

Kérdés: Az étteremben szervizdíjat számítanak fel, amely a nyugtákon szerepel. Az ügyvezető utasítása szerint a befolyt szervizdíj felét kiosztják a dolgozóknak minden hónapban (a járulék megfizetése mellett), a másik fele a vállalkozás bevétele marad. Van-e lehetőség a ki nem osztott szervizdíj későbbi kiosztására?
Részlet a válaszából: […] A választ pontosítással kezdjük. A szervizdíj egésze a vállalkozás bevétele, mivel a dolgozóknak kiosztott szervizdíj fedezete is része az árbevételnek. A kiosztott szervizdíjat a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell a kifizetéskor elszámolni, a Tbj-tv. 26....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2015. szeptember 10.

Borravaló könyvelése

Kérdés: Hogyan kell könyvelni a borravalót?
Részlet a válaszából: […] A borravaló jellemzően közvetlenül kapcsolódik valamilyen igénybe vett szolgáltatáshoz. Ebből következően a szolgáltatás nyújtójánál a borravalót ugyanúgy árbevételként kell elszámolni, mint az igénybe vett szolgáltatást (a szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódóan...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2013. szeptember 5.

Felszolgálási díj adózása

Kérdés: 2011-ben terheli-e szja-fizetési kötelezettség a felszolgálási díjat, illetve az összevonandó jövedelmeken belül melyik kategóriába sorolandó?
Részlet a válaszából: […]  2011-ben adómentes jövedelem a magánszemély által különjogszabály szerint felszolgálási díj címen megszerzett bevétel, valamint avendéglátóüzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló(a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. november 17.

Felszolgálási díj kedvezménye

Kérdés: Terheli-e szja-fizetési kötelezettség a felszolgálási díjat?
Részlet a válaszából: […] 2005. október 1-jétől a felszolgálónak a felszolgálási díjcímén adott összeg adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, továbbá afelszolgálónak a vendég által közvetlenül adott borravaló is adóterhet nemviselő járandóságnak számít. Az említett külön jogszabály...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. december 8.