Munkabér megállapítása részben euróban, részben forintban

Kérdés: Ügyfelünk, egy magyar tulajdonú zrt. vezető tisztségviselői számára szeretnénk a munkabért részben euróban, részben forintban megállapítani. Lehetséges ez, vagy csak egy pénznem választható? Kérdés még, hogy a kifizetéskor, illetve annak könyvelésekor milyen árfolyamot kell használni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni [Mt. 154. § (1) bek.]. Ettől sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el – a szabály kógens [Mt. 165...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. május 22.
Kapcsolódó címke:

Gyorshajtási bírság áthárítása

Kérdés: Cégünk rendszeresen kap gyorshajtás miatti közigazgatásibírság-kiszabásokat. Rendszám alapján egyértelműen beazonosítható, hogy melyik dolgozó vezette az autót. Helyes-e az a gyakorlat, hogy ilyenkor a dolgozó fizeti be a bírságot, és így a cég könyveiben nem jelentetjük meg a bírság összegét? A rendőrség felé ez esetben sem történik jelzés az elkövető személyéről. Kell-e ilyenkor a bírságot a cég könyveiben szerepeltetni? (Korábbi eljárás az volt, hogy a rendőrség felé jelentettük az elkövető személyét, így a cég terhére kiszabott bírságot törölték.)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a cég belső szabályzata szerint fegyelmi eljárást folytat, és fegyelmi határozatban kötelezik a gyorshajtót a bírság megfizetésére (munkabéréből történő levonására);= a fegyelmi határozat: T 3612 – K 9632;= a dolgozó befizeti, levonják: T 384, 471 – K 3612...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. április 10.
Kapcsolódó címke:

Leányvállalat és az ügyvezető kapcsolt vállalkozás-e?

Kérdés: Cégünk 100%-os leányvállalat. Abban az esetben, ha az ügyvezető megbízással látja el az ügyvezetői teendőket, és díjazást nem kap, transzferár szempontjából van ezzel teendőnk? Munkaviszonya az anyavállalatnál van. 2025. februárig munkaviszony keretében, munkabérrel volt betöltve ez a pozíció.
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésből nem állapítható meg, hogy a leányvállalat és az ügyvezető kapcsolt vállalkozásnak minősül-e. A cég és az ügyvezető kapcsoltsága a Tao-tv. 4. § 23. pontjában foglaltak alapján állhat fenn (például, ha az ügyvezetést tagként látja el, és többségi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. április 10.
Kapcsolódó címkék:  

Kölcsönzött munkavállalók által használt munkaruha részbeni megtérítése

Kérdés: Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégnél a kölcsönzött munkavállalók munkaruháját a kölcsönvevő vásárolja meg, és adja ki a munkavállalók részére. A kölcsönzési keretszerződésben a kölcsönadó és a kölcsönvevő abban állapodott meg, a munkavállalók a munkaruha átvételekor írásban hozzájárulnak ahhoz, ha bizonyos időn belül megszűnik a munkaviszonyuk, akkor a rendelkezésükre bocsátott munkaruha ára a kihordási idő szerint arányosított összegben levonásra kerül a munkabérükből. A munkabérből való levonást csak a kölcsönbe adó tudja megtenni, mivel a bérszámfejtéssel, bérutalással kapcsolatos teendőket a kölcsönbe adó látja el a kölcsönzési keretszerződésben megállapított kölcsönzési díj ellenében. A kilépő munkavállalók béréből levont, arányosított összeget (ki nem fizetett bért) a kölcsönvevő szeretné a kölcsönbe adótól megkapni. Hogyan jár el ebben az esetben a kölcsönbe adó a kölcsönbe vevő felé helyesen?
1. A kölcsönbe adó kéri a kölcsönvevőt, hogy állítson ki számlát a kölcsönbe adó részére a munkaruha levont (arányosított) összegéről, mely számlát a kölcsönbe adó kiegyenlít?
2. A kölcsönvevő részére kiállított kölcsönzési díjat tartalmazó számlában a kölcsönbe adó a munkaruha levont (arányosított) összegét mínuszosan szerepelteti (azaz a számla végösszegét a levont összeggel csökkenti)?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...el, a munkavállalótól levont bérnek megfelelő összeget juttat el a cégen keresztül a másik céghez. A munkavállaló részére számfejtett munkabér összege nem változik azért, mert a munkavállaló az arányos részt megtéríti (valójában az adókkal, járulékkal...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. január 9.
Kapcsolódó címke:

Túraszervezőnél az szja 1%-a terhére a működési költség elszámolása

Kérdés: Egy természetjáró, túraszervező – közhasznú minősítéssel nem rendelkező – kettős könyvvitelt vezető egyesületnél működési költségként elszámolható-e:
a) Az szja 1%-os felajánlásokból kapott összeg a könyvelési díjra, ha külső megbízott könyvelő látja el számla ellenében, vagy csak ha a könyvelési díjat magánszemélynek megbízási díjként vagy munkabérként fizetjük ki, és személyi jellegű juttatásként könyveljük?
b) Az egyesület közgyűlésére nyújtott vendéglátás költsége, a vendéglátás ez esetben milyen adókötelezettséggel jár? A vendéglátás költségeit személyi jellegű juttatásként (reprezentáció) könyveljük?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem tartalmaz, így ezek lehetnek a közhasznú tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó anyagköltségek, igénybe vett szolgáltatások, munkabérek, egyéb személyi jellegű kifizetések és az ezekhez tartozó adók és járulékok, de akár egy, kizárólag a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. január 9.

Külföldi állampolgár foglalkoztatása távmunkában

Kérdés: Társaságunk egy román-kanadai állampolgárt alkalmazott teljes munkaidőben 2024. 09. 02-től. A munkaviszony megkezdése előtt 2024. 08. 31-éig Kanadában dolgozott és élt. A munkavállaló rendelkezett bejelentett lakcímmel, tajszámmal, adóazonosítóval – életvitelszerűen élt Magyarországon a fenti dátumtól. 2024. 09. 02-től munkabérétől levontuk az adó- és járulékterheket, bevallottuk és megfizettük a magyarországi adóhatóság részére. Sajnos az élethelyzete úgy kívánja, hogy visszaköltözzön Romániába (2024 októberében – jelenleg – fizetés nélküli szabadságon van 4 hétig) azon időszakra, amíg meg nem oldódik a családi problémája. Ezt követően pedig vissza szándékozik költözni Magyarországra életvitelszerűen. A munkavállaló szaktudására távmunkában továbbra is szüksége van a társaságnak. Keressük azt az alkalmazási módot, amelyben őt továbbra is tudnánk foglalkoztatni távmunkában, valamint hogy a magyar munkáltatónak milyen adó- és járulékkötelezettségei vannak.
Részlet az állásfoglalásából: […] Amennyiben jól értelmezzük a kérdést, az érintett személy Romániába költözik, és onnan – távmunka révén – folytatja a tevékenységét.Az uniós koordinációs rendelet (883/2004/EK) 11. cikkének (3) bekezdése értelmében – főszabályként – a munkavállalóra a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. november 21.
Kapcsolódó címkék:  

Hallgatási díj elszámolása

Kérdés: Cégünk versenytilalmi megállapodás teljesítéséért a munkavállalónak ellenértéket fizet a munkaviszony megszüntetését követően. Milyen jogcímen fizetheti ki a cég az ellenértéket a volt munkavállalónak? Milyen költségre könyvelhető? Adóvonzatát hogyan könyveljük? (Esetleg a volt munkavállalónak be kell fizetnie a díj után?)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hogy a volt dolgozó a hallgatási díjat a munkaviszonya megszüntetése után kapja, a munkaszerződésben meghatározott ideig, az nem lehet munkabér (nem a munkaviszonya alapján kapja), mint egyéb jövedelmet a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell kimutatni, és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. október 24.
Kapcsolódó címke:

Ingatlan értékesítése a munkavállalónak

Kérdés: Egy kft. ingatlant értékesített egyik munkavállalójának, aki egyben a társaság 70 százalékos tulajdoni hányadával is rendelkezik. Az ingatlant 10 év alatt kell kifizetni, tetszés szerinti ütemezésben. A kft. szeretné elengedni a tartozást. Hogyan kell ezt elszámolni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Tekintettel arra, hogy a magánszemély munkaviszonyban van a kft.-nél, ezért az elengedett követelés úgy adózik, mintha a magánszemély munkabért kapott volna, azaz nem önálló tevékenységből származó bevétele lesz az Szja-tv. 25. § (1) bekezdése alapján, amely...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. október 10.
Kapcsolódó címkék:  

Igénybe vett szolgáltatás, ha a szolgáltató magánszemély

Kérdés: A kft. által igénybe vett szolgáltatás munkaviszonyból származó jövedelemként válik adó- és járulékkötelessé. Ez után 18,5% tb-járulékot, 15% szja-t és 13% szochoadót kell fizetni? Hogyan kell könyvelni a gazdasági eseményt?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a megbízásból adódó feladatot).A megbízásos jogviszonyból származó jövedelmet a kft.-nél nem igénybe vett szolgáltatásként, hanem munkabérként kell számfejteni, és a munkabért terhelő adókat kell megfizetni, egyrészt a magánszemélynek, másrészt a kft.-nek....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. október 10.
Kapcsolódó címkék:  

Kapott részvény bekerülési értéke

Kérdés: A magánszemély magyarországi munkaviszonya keretében két módon kap EUR-os részvényt. A nettó munkabérének egy részét részvénnyel fizetik ki. A munkabérén felül kap még több részvényt. A részvények a munkáltató cég anyavállalatának a részvényei. Jól gondolom, hogy az első esetben a szerzési érték a részvénnyel összefüggő bruttó bér, a második esetben pedig a szerzési érték a kapott részvények MNB-árfolyammal forintosított értéke? A forintosítás alapja az a nap, amikor a részvényt megkapja, és ebben az esetben külön adózó jövedelem.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...rövid válasz az, hogy nem jól gondolja!Az első esetben a magánszemély a részvényeket a nettó munkabére fejében kapja (a munkavállaló nettó munkabérével fizet a részvényekért), ezért a részvények bekerülési értékét (a magánszemélynél a szerzési értéket) a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. szeptember 26.
Kapcsolódó címke:
1
2
3
…
29