Árrésszámítás

Kérdés: A kereskedelmi egységek árrésszámításának módszereit szeretném tudni. Mi a választási lehetőség, ha a IV. negyedévben leltározunk a boltokban, és a leltár alapján a megállapított árrés tömege és százaléka rendelkezésünkre áll? Hogyan járunk el helyesen, ha cikkelemes nyilvántartást vezetünk fogyasztási és beszerzési áron? Egyáltalán a számviteli politikában mikor kell ebben a témában dönteni?
Részlet a válaszából: […] Előre bocsátjuk, a kérdésben megfogalmazottakra teljeskörűen- terjedelmi korlátok miatt – nem tudunk válaszolni. Éppen ezért csak alegfontosabbakra utalunk.Mi az árrés? A leggyakrabban alkalmazott meghatározásaszerint: az áru fogyasztói ára és beszerzési ára közötti...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. február 4.
Kapcsolódó címke:

Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...– legalább értékbeni nyilvántartástkell vezetni fogyasztói áron és a saját konyha előállítási közvetlenönköltségén. Ha a helybelifogyasztás nem a mintaboltban, hanem a saját konyhán történik, annakelszámolása, bizonylatolása a saját konyhához kell, hogy kapcsolódjon...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék: