Rendezvényszervezésen étel, ital

Kérdés: A kft. rendezvényszervezéssel is foglalkozik. Van olyan megrendelője, aki a rendezvényre ételt, italt is kér. A kft. gyakorlata az, hogy az étel és ital árát nem tünteti fel külön a megrendelő részére kiállított számlán. Kérdés, hogy a rendezvényszervezéssel foglalkozó kft. az étel- és italszámlákat milyen jellegű költségként számolhatja el, áfát visszaigényelhet-e, lehet-e reprezentáció, illetve milyen adókat kell utána fizetni?
Részlet a válaszából: […] ...kell bevallani, elszámolni ésmegfizetni, a juttatás hónapjához kapcsolódóan.Megjegyezzük, amennyiben a rendezvényszervező az étel-,italfogyasztást, a felszolgálást tételesen, az áfa felszámításával a megrendelőfelé továbbszámlázza, akkor a kft. a bejövő...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. szeptember 8.

Étkezési utalvány

Kérdés: 2004. január 1-jétől az Szja-tv. 69. §-a (1) bekezdésének d) pontja szerint természetbeni juttatásnak minősül a munkáltató által valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon, ingyenesen biztosított termék vagy szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, feltéve hogy a termék megszerzése, illetve a szolgáltatás igénybevétele minden munkavállaló számára ténylegesen is elérhető. A természetbeni juttatások közül adómentes (többek között) az Szja-tv. 1. sz. melléklet 8.17. pontja szerint a munkáltató által a munkavállaló részére "melegétkeztetés" révén a havi 6000 forintot meg nem haladó rész, vagy a kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány formájában juttatott bevételnek a havi 3500 forintot meg nem haladó része. Milyen kapcsolat van a kétféle szabályozás között, az étkeztetési juttatás adómentességére milyen szabályok vonatkoznak?
Részlet a válaszából: […] ...erre szóló utalványt is ideértve) értékéből havi 6000 forintig, illetőleg a2005. évtől havi 8000 forintig, vagy kizárólag fogyasztásra kész ételvásárlására feljogosító utalvány értékéből havi 3500 forintig, illetőleg a2005. évtől havi 4000...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. március 3.