Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

19 találat a megadott étkezési utalvány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Diszkontáron vásárolt étkezési utalvány

Kérdés: Diszkontáron (94%) vásárolt étkezési utalványnál hogyan kell kezelni a bekerülési és a névérték közötti különbözetet? Szerintünk a bekerülési, nyilvántartási érték a 94%-os érték, felhasználáskor is ezt vezetem ki a könyvekből árfolyam-különbözet nélkül. Az adózás alapja viszont a névérték.
Részlet a válaszból: […]egyéb kifizetések között elszámolni, és a névérték 1,19-szeresét kell a 16 százalékos személyi jövedelemadó alapjaként számításba venni akkor, amikor ezen étkezési utalványt a munkavállalók részére átadják. A diszkontértékpapíroknál (ideértve jelen esetben a diszkontáron vásárolt étkezési utalványt is) a vételár és a névérték közötti különbözetet kamatbevételként kell elszámolni, általában a beváltáskor. Ez esetben a diszkontáron vásárolt étkezési utalványokat a vételkor az egyéb követelések között kell állományba venni, a munkavállalóknak történő átadáskor, az átadást közvetlenül megelőzően az egyéb követelésekkel szemben kamatbevételként el kell számolni a vételár és a névérték közötti különbözetet, majd a névértéknek megfelelő összeget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5025
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Étkezési utalványok nyilvántartása

Kérdés: A dolgozóknak vásárolt, de még ki nem adott étkezési utalványokat a mérlegben a pénz­eszközök, a pénztár, csekk soron vagy a forgatási célú értékpapíroknál kell kimutatni?
Részlet a válaszból: […]ellenértékként kifizetett összegben az egyéb követelések között kell állományba venni (T 368 - K 381, 384), a személyi jellegű egyéb kifizetések között csak a dolgozók részére történő átadás időpontjával, az átvétel elismertetése mellett lehet (T 551 - K 368) könyvelni. Az átadás időpontjához kapcsolódik a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. április 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4997
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Étkezési utalvány a beváltóhelyen

Kérdés: Az étkezési utalványt beváltó helyen milyen előírások vannak a beváltott étkezési jegyek (utalványok) nyilvántartására, elszámolására, könyvelésére? Pénztárgépbe rögzíteni kell-e a bevétel tényét? Az utalvány befogadása a kft.-nél történik.
Részlet a válaszból: […]kötelezettségként kell kimutatni, az áfa nélküli összeget pedig árbevételként kell elszámolni. A kérdés az lehet, hogy mivel szemben? Az étkezési utalvánnyal "kiegyenlített" ellenértéket dokumentálni kell. Ez a dokumentum lehet a számla is (névreszólóan), de inkább az elfogadás tényét igazoló, a pénztárgép által adott nyugta. Ez utóbbi esetben egyértelmű, hogy az étkezési utalvány ellenében történő fogyasztás, élelmiszer-értékesítés ellenértékét a pénztárgépbe rögzíteni kell. Az elszámolás további menete előtt utalni kell arra, hogy az étkezési utalványt az azt elfogadó társaság is kibocsáthatta, eladhatta korábban más társaságoknak. Ez esetben az utalvány eladását az eladáskor nem lehetett árbevételként elszámolni, a kapott ellenértéket kötelezettségként kellett kimutatni (T 384 - K 479). Ha ezen utalványokat beváltják, akkor a beváltáskor a pénztárral szemben könyvelni kell az ellenértéket (T 381 - K 91-92, 467), a pénztár zárásakor pedig a más társasággal szembeni kötelezettség csökkentésével kell a pénztár állományát is csökkenteni (T 479 - K 381), mivel a más társaság az ellenértéket korábban már megfizette. Ha az étkezési utalványt nem a beváltó társaság bocsátotta ki, a beváltóhelyen így a más társaságok által kibocsátott étkezési utalványokat fogadják el. Ez esetben az elfogadott étkezési utalványokat kibocsátónként kell csoportosítani, majd a pénztárral szemben a kibocsátóval szembeni követelésként kell kimutatni (T 368 - K 381). Természetesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. december 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4834
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Melegétkezési utalvány 12 hónapra

Kérdés: Helyesen jár-e el a kft., ha év végén (eredményét látva) egyszerre vásárolja meg dolgozóinak a 12 havi melegétkezési utalványt, egyszerre adja át, és a decemberi járulékbevallásában vallja be és fizeti meg a 12 hónap melegétkezési utalvány kedvezményes adóját?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló egész évben munkaviszonyban volt, egész évben nem részesült ilyen juttatásban, azt utólag, decemberben kapja meg, akkor a 12 hónapra adott melegétkezési utalvány (12x18 ezer forint összegben) valóban kedvezményesen adózik decemberben. Mivel a juttatás akkor bevétele a magánszemélynek, amikor azt megkapja, a decemberben megkapott melegétkezési utalványok ellenértékét a személyi jellegű egyéb kifizetések között december hónapban kell elszámolni, azt a következő évre időbeli elhatárolással nem lehet átvinni. Ezen előírásból, az Szja-tv. hivatkozott előírásából az következik, ha a dolgozó 2010. évben munkaviszonya minden hónapjára megkapta a melegétkezési utalványokat,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4676
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

5. találat: Étkezési utalvány áfája

Kérdés: A 2904. kérdés értelmében az eladott étkezési utalványokat csak kötelezettségként kell kimutatni. A válasz az áfáról nem szól. További kérdésem, a külső cégnek eladott étkezési utalványokra, amelyeket a munkavállalók megkapnak, és az eladást követően váltanak be társaságunk konyháján, vonatkozik-e az Áfa-tv. 59. §-a?
Részlet a válaszból: […]étkezési utalványokat megvásárló veszi igénybe (sőt a munkavállaló sem biztos, hogy a megkapott utalványokat felhasználja), nem részére történik a teljesítés. Az áfafizetési kötelezettség a tényleges szolgáltatásnyújtáshoz, az étkeztetéshez kapcsolódik, amikor az utalvány értékével csökkenteni kell az étkezési utalványok eladása során kimutatott kötelezettség összegét az elfogyasztott ételek áfa nélküli értékének az árbevételkénti elszámolásával és a fizetendő áfa bevallásával. [Itt jegyezzük meg, ha az étkezési utalványok ellenében kapott összeget előlegként kellene kimutatni (és mint ilyen után az áfát megfizetni), akkor egyrészt számlát kellene kibocsátani, másrészt az Áfa-tv. 159. §-ának (3) bekezdése szerint a számlán fel kellene tüntetni annak a termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4473
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

6. találat: Tanfolyamokon étkezési utalvány

Kérdés: Tanfolyamszervező és lebonyolító cégként nem kívánunk a hallgatók számára étkezési utalványt adni (eddig megfizettük utána az 54% szja-t és a 11% ehót), hanem csak a jelentkező cégek külön kérésére és az étkezési utalványok ellenértékének továbbszámlázásával nyújtunk lehetőséget az étkezés igénybevételére. (Ezen túl a hallgatók a tanfolyamainkon részt vehetnek a nélkül is, hogy részükre étkezést biztosítanánk.) Hogyan történjen a továbbszámlázás? A tanfolyami díj áfatartalmának megfelelően? Vagy áfa nélkül, ahogyan beszereztük?
Részlet a válaszból: […]vevő helyett az ellenértéket már más megfizette vagy meg fogja fizetni. A kérdésből egyértelműen megállapítható, hogy nem a tanfolyamszervező biztosítja az étkeztetést ténylegesen, hanem helyette más. A tanfolyamszervező ennek érdekében étkezési utalványokat vásárolt eddig, amelyek bekerülési értékét elszámolta adóköteles természetbeni juttatásként az szja és az eho megfizetésével a személyi jellegű egyéb kifizetések és a bérjárulékok között. A tanfolyamszervező továbbra is megveszi az étkezési utalványokat, de azokat nem számolja el költségként, hanem továbbszámlázza azoknak, akik (amelyek) azt igénylik. (Vitatható, hogyan kell-e azt számlázni!) Nyilvánvaló, ha számlázzák, akkor ugyanolyan formában kell továbbszámlázni, mint ahogyan azt beszerezték. Az étkezési utalvány nem termék, nem szolgáltatás. Az, akinek étkezési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4016
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Étkezési utalvány nyugdíjasnak

Kérdés: Ez évben lettem nyugdíjas. A munkahelyem hozzájárult, hogy a nyugdíjazásomat követően úgymond sétáljak. Erre az időre az eddigi munkabérem levonásokkal csökkentett részét folyósítja a foglalkoztató. Igaz, ez esetben a munkabér effektív munkát nem takar. Jogosult vagyok-e étkezési utalványra?
Részlet a válaszból: […]munkáltató adhat a munkavállaló, illetve a munkáltatótól nyugdíjba ment nyugdíjban részesülő magánszemély részére. Tehát amennyiben ön nyugdíjasként munkaviszonyban van, vagy már nincs, de nyugdíjban részesül, akkor
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. szeptember 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3319
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

8. találat: Étkezési utalvány vásárlásának áfája

Kérdés: Az étkezési utalványok vásárlásakor felmerült kezelési költség általános forgalmi adója visszaigényelhető-e?
Részlet a válaszból: […]3435. és 3078. számú kérdéshez kapcsolódóan: a dolgozóknak juttatott adómentes természetbeni juttatás a vállalkozási tevékenység érdekében merül fel, hiszen a dolgozó bérrendszerének része, munkájának ellenértéke ugyanúgy, mint a munkabére. Így az utalvány előállítási és kezelési költségének áfája levonható. Az utalványt nem értékesíteni szokták a dolgozóknak, hanem „osztani”. Mi az önök véleménye? A szerző válaszol: Az észrevételben megfogalmazottakra a válaszunk: nem vitatjuk, hogy a dolgozóknak juttatott adómentes természetbeni juttatás a vállalkozási tevékenység érdekében merül fel. Nyilvánvaló, hogy ilyen az adómentesen adható étkezési utalvány is. Az utalványok előállítási és kezelési költsége azonban önmagában nem természetbeni juttatás, az utalvány ellenében igénybe vehető szolgáltatás minősülhet természetbeni juttatásnak. Ahhoz, hogy utalvány ellenében igénybe vehető legyen a szolgáltatás,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. április 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3078
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

9. találat: Étkezési utalványok elszámolása

Kérdés: Az élelmiszerbolttal rendelkező kft. külső cég által nyomdai úton előállított étkezési utalványt ad a dolgozóinak. A nyomdai költséget igénybe vett szolgáltatásként számolják el. A munkavállalóknak havonta átadott étkezési utalványt mikor kell költségként elszámolni? Abban a hónapban, amikor jár és átvette, vagy amikor azt a munkavállaló levásárolta? Ez utóbbi esetben hogyan lehet különválasztani a más vállalkozás által kibocsátott, az adott üzletben beváltott utalványok elszámolását? Hogyan kell az utalványokat nyilvántartani?
Részlet a válaszból: […]átvétel elismerése; - a munkavállalók által visszaadott étkezési utalványok darabszáma, összesen értéke, a visszaadás időpontja; - sorszámozott étkezési utalványok esetében - többletmunkaidő-ráfordítással - a tényleges beváltás időpontjában beváltott utalványok darabszáma és összesen értéke. Ha egyértelműen és biztosan meghatározható a tényleges beváltás időpontja (az élelmiszerbolt elszámoltatásához erre valójában szükség van), akkor a tényleges beváltás időpontjával kell az étkezési utalványok értékét a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni, ezzel az időponttal kell az étkezési utalványok adóköteles része után a személyi jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékot, a munkaadói járulékot megállapítani, bevallani, befizetni. Amennyiben a tényleges beváltás időpontja nem állapítható meg, a könyvelés is, az adó és járulék megállapítása, bevallása és befizetése is az étkezési utalványok kiadásához kapcsolódik. (Csak akkor kapcsolódhat ahhoz a hónaphoz, amelyre adták, ha az étkezési utalványon ezt a hónapot feltüntették, és az utalványok csak abban a hónapban válthatók be.) A kérdés arról árulkodik, hogy az élelmiszerbolt elszámoltatása nem a hatályos előírásoknak megfelelően történik. A kérdésből nem állapítható meg, hogy az élelmiszerboltban van-e pénztárgép, vagy nincs. Ha van pénztárgép, akkor az étkezési utalványra kiadott élelmiszer fogyasztói árát is a pénztárgépben rögzíteni kell. Az élelmiszerboltban elfogadott utalványokat pedig csoportosítani kell kibocsátónként, illetve aszerint, hogy milyen társaság munkavállalója váltotta azt be. A pénztárgépszalag szerinti bevételből az utalványok beváltásával realizált összegeket - a kft. saját munkavállalóinál könyvelni kell a személyi jellegű egyéb kifizetések között, - a más társaságok munkavállalóinál pedig elő kell írni követelésként az utalványon szereplő más társasággal szemben (ezek a más társaságok fogják az utalványok értékét megtéríteni). Ha a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2904
Kapcsolódó tárgyszavak:

10. találat: Utalvány fogyasztásra kész étel vásárlására

Kérdés: Adómentesen adható a munkavállalóknak 4500 Ft-ig hidegétel-utalvány havonta. Lehet-e 4500 Ft-nál nagyobb összeget adni, mennyi a maximum? Milyen adóterhei vannak a foglalkoztatónál, illetve a munkavállalónál?
Részlet a válaszból: […]hidegétel-utalvány értéke akár havi 45 000 forint is lehet. Az utalvány juttatásánál azonban egyrészt be kell tartani az Szja-tv. 69. §-a (1) bekezdésének c)-e) pontjaiban foglaltakat (a legfontosabb az, hogy valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon kell biztosítani, belső szabályzatban rögzíttek alapján, nem egyénileg, hanem a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor, vagy más - teljesítménytől nem függő - közös ismérv alapján meghatározott módon), másrészt az így juttatott bevételnek az adómentes természetbeni juttatás értékhatárát (a havi 4500 forintot) meghaladó része adóköteles természetbeni juttatásnak minősül. Az adóköteles természetbeni juttatás (a havi 4500 forintot meghaladó összeg, legyen ez 20 000 Ft) - forintértékét 2006. szeptember 1-jétől 54 százalékos személyi jövedelemadó terheli (a 20 000 Ft esetében 10 800 Ft), - mivel munkavállaló (a Tbj-tv. szerint biztosított) részére adták a hidegétel-utalványt, a személyi jövedelemadóval növelt adóköteles természetbeni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2902
Kapcsolódó tárgyszavak:
| 1 - 10 | 11 - 19 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést