Saját üdülőnél az üdülési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni a saját üdülőben üdültetett munkavállalók üdülési hozzájárulását?
Részlet a válaszából: […] ...esetében a bérleti díj az 522. számlán);– az üdülő üzemeltetésének (fűtés, világítás, víz- és csatornadíj, takarítás stb.), karbantartásának, javításának a költségei:= a felhasznált anyagok értéke az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 26.

Saját konyhánál az étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha a cégnél üzemi konyha van?
Részlet a válaszából: […] ...esetében csak bérleti díját az 522. számlán;– ezen tárgyi eszközök üzemeltetésének (fűtés, világítás, takarítás stb.), karbantartásának, javításának a költségeit;= a felhasznált vásárolt anyagok bekerülési értékét az 51. számlacsoportban,= az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 9.

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...kalkulálni kell asaját konyha üzemeltetésének (tárgyi eszközei amortizációjának, bérletidíjának, a fűtés, világítás, takarítás, karbantartás, javítás) költségeivel is,továbbá az elkészítés személyi jellegű ráfordításaival (a konyhai alkalmazottakmunkabérével...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...illetve ezen tárgyi eszközök bérleti díját az 522. számlán, az üzemeltetés (fűtés, világítás, takarítás stb.), továbbá a karbantartás, a javítás költségeit,= a felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.

Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál

Kérdés: Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?
Részlet a válaszából: […] ...a tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenését az 571. számlán; az üzemeltetés (fűtés, világítás, takarítás stb.), továbbá a karbantartás, javítás költségeit,= a felhasznált anyagok értékét az 51. számlacsoportban,= az igénybe vett szolgáltatások...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. december 11.

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...terv szerinti értékcsökkenését az 571. számlán, az üzemi konyha üzemeltetésének (fűtés, világítás, takarítás), továbbá karbantartásának, javításának költségeit:= az üzemi konyha tárgyi eszközeinek terv szerinti értékcsökkenését az 57. számlacsoportban...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.