Étkezési költségtérítés elszámolása

Kérdés: Társaságunk a telephelyén biztosítja az étkezési lehetőséget, amelyet egy külső cég szállít. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a beérkező számla áfatartalmát teljes egészében visszaigényeljük, belső számlában kiszámlázzuk egy tételben a levont, illetve külön sorban az adómentes részt? Kötelező-e az egyének térítését leszámlázni? Ha nem, akkor az egyének térítését számlázatlan költségtérítésként könyvelnénk. Helyes-e az összevont számlázás? A fenti rendszert a helyi bérletekre is kérem értelmezni!
Részlet a válaszából: […] ...kerülő étkezésiköltségeket egyedileg (legalább havonta) az áfa felszámításával számlázni kell.A megtérített összeget az egyéb bevételek között, a felszámított áfát fizetendőáfaként kell elszámolni. (Közvetített szolgáltatás csak akkor lehet, ha azalkalmazottak...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. január 11.
Kapcsolódó címke:

Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...az 54., illetve az 56. számlacsoportban;= a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseket az 55. számlacsoportban; az ételek elkészítésével, felszolgálásával kapcsolatos költségeket:= az élelmiszereket, nyersanyagokat, italokat az 51. számlacsoportban;=...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.
Kapcsolódó címke: