Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott étkezési költségtérítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Étkezési költségtérítés elszámolása

Kérdés: Társaságunk a telephelyén biztosítja az étkezési lehetőséget, amelyet egy külső cég szállít. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a beérkező számla áfatartalmát teljes egészében visszaigényeljük, belső számlában kiszámlázzuk egy tételben a levont, illetve külön sorban az adómentes részt? Kötelező-e az egyének térítését leszámlázni? Ha nem, akkor az egyének térítését számlázatlan költségtérítésként könyvelnénk. Helyes-e az összevont számlázás? A fenti rendszert a helyi bérletekre is kérem értelmezni!
Részlet a válaszból: […]előírásai szerint az adómentes természetbeni juttatás (az étkeztetés) értékét piaci értéken, azaz az áfát is magában foglaló értéken kell számításba venni, ezen az értéken kell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni.] Az Áfa-tv. 38. §-ának (2) bekezdése alapján: az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenységhez (az adott esetben az alkalmazottak által megtérítésre kerülő étkeztetési szolgáltatáshoz) és az adóalanyiságot nem eredményező gazdasági tevékenységhez (a megtérítésre nem kerülő étkeztetési szolgáltatáshoz) egyaránt kapcsolódó beszerzések között a tényleges használatot, hasznosítást leginkább tükröző mértékegységen alapuló arányos megosztás alkalmazandó [például a külső szolgáltató által fajlagosan, adagonként meghatározott számlázott - áfát is magában foglaló - érték (egy ebéd ára) 60 százalékát térítik meg]. Célszerű a területileg illetékes adóhatósággal az arányos megosztás módszerét elfogadtatni. A költségtérítéssel kapcsolatosan a következőket kell megjegyezni: a társaság jogszabályi előírás alapján költségtérítést fizethet az alkalmazottaknak, fordított esetben azonban nem költségtérítésről van szó, hanem a felmerült költségek ellenértékének a megtérítéséről, amelyet a társaságnak az alkalmazottak felé - egyedileg külön-külön - számláznia kell, jellemzően az áfa felszámításával. A hivatkozott előírások figyelembevétele mellett a helyes eljárás a következő lehet: - a külső cég étkeztetési számlájának az áfa nélküli értékét igénybe vett szolgáltatások költségei között kell elsődlegesen elszámolni, - a külső cég étkeztetési számlájában szereplő áfát - a fentebb említett - arányos megosztás módszerével meg kell osztani: = a megtérített részre jutó előzetesen felszámított áfa levonható (csak ez, és nem az egész), = a meg nem térített (az adómentes, illetve adóköteles természetbeni juttatásra eső) részre jutó előzetesen felszámított áfa nem vonható le, azt a személyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2903
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: