Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...csökkentésével (T 21-22- K 511). Az így készletre vett értéket a következő évben egy összegbenanyagköltségként kell elszámolni.Az értékesítés céljából beszerzett és változatlan formábaneladásra váró termékek bekerülési értékét a beszerzés...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

Értékvesztés nyilvántartása a készleteknél

Kérdés: A készletekről folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezetünk. Át kell-e vezetni az egyedi nyilvántartáson az értékvesztés összegét? Amennyiben át kell vezetni, azt már december 31-ével meg kell tenni, vagy csak a következő év nyitó adataként?
Részlet a válaszából: […] ...feltétel, szakmai előírás stb.), illetve eredeti rendeltetésének nemfelel meg, hogy megrongálódott, hogy felhasználása, értékesítése kétségessévált, hogy feleslegessé vált – jellemzően a készletek mennyiségi felvételleltörténő...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. szeptember 1.
Kapcsolódó címkék: