Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...az étkezési térítés, a munkáltató által természetben nyújtott étkeztetés, továbbá a reprezentáció is.Ha a vállalkozásnak saját üzemi konyhája van, akkor annak közvetlen és közvetett költségeiből a dolgozók, illetve a vállalkozáson kívül állók által meg...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.
Kapcsolódó címke:

Elsődleges költséghely-költségviselő költségelszámolás: saját készletek felhasználása

Kérdés: Saját termelésű készletek felhasználásánál hogyan lehet kiszűrni a költséghalmozódásokat, ha költségeinket elsődlegesen a 6-7. számlaosztályokban könyveljük? Korábban erre az 57. számlacsoportot használtuk. Milyen 5-ös számlát kell használni a felhasznált saját termelésű készletek, a befejezetlen termelés elszámolásánál, a segédüzemi költségeknek az igénybe vevő ágazatokra történő áttételezésénél?
Részlet a válaszából: […] ...közvetlen önköltségét: T 61-68 – K 794, T 71-78 – K 794. (Idetartozik például az is, amikor a saját előállítású terméket a saját üzemi konyha használja fel.) Amennyiben a saját termelésű készleteket továbbfelhasználás előtt készletre vették, akkor könyvelni kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. május 9.
Kapcsolódó címkék: