Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...és annak járulékait. Célszerű a készletre vételi értéket az Szt. 98.§-ának b) pontja alapján a még várhatóan felmerülő költségekkel és a kalkulálthaszonnal csökkentett eladási ár alapján megállapítani.A leírtak alkalmazása nem függ attól,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

A kettős könyvvitelre való áttérés szabályai

Kérdés: Melyek az egyszeres könyvvitelről a kettős könyvvitelre való áttérés számviteli szabályai az új Szt. hatálya alá tartozó vállalkozásoknál?
Részlet a válaszából: […] ...a nyitómérlegben (az azt alátámasztó leltárban) szerepelnek. (A vevőt, a szállítót – ebből következően – nem az eredménytartalékkal szemben kell megnyitni!)3. A főkönyvi számlák megnyitása után kell könyvelni azokat a tételeket, amelyek az egyszeres és a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 17.