Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

31 találat a megadott egyszeres könyvvitel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Betéti társaság - egyszeres könyvvitel

Kérdés: Egy, az érdekeltségi körünkbe tartozó - egyébként nem működő és a későbbiekben esetleg megszüntetésre kerülő - betéti társaság vezethet-e egyszeres könyvvitelt? A számviteli törvény alapján nehezen dönthető el [Szt. 8. § (4) bekezdése, 5-6. §].
Részlet a válaszból: […]vállalkozó (így a betéti társaság is, akár végez tevékenységet, akár nem). Az Szt. 8. §-ának (4) bekezdése alapján egyszeres könyvvitellel alátámasztott egyszerűsített beszámolót készíthet a gazdálkodó, ha azt e törvény (tehát az Szt.) vagy az 5-6. §-okban hivatkozott kormányrendelet lehetővé teszi.Az 5-6. §-okban hivatkozott kormányrendeletek egyike alá sem tartozik a betéti társaság (nem az államháztartás szervezete, nem az Szt.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7480
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Egyszeres könyvvitelről áttérés

Kérdés: Egyesület és alapítvány (nem közhasznú) 2011. december 31-éig egyszeres könyvvitelt vezetett. A bevallásokat is ennek megfelelően nyújtották be. Most vettem át a könyvelést, 2012. januártól áttérhetek kettős könyvvitelre, ha nem lett bejelentve az áttérés szándéka?
Részlet a válaszból: […]könyvvitelről a kettős könyvvitelre való áttérést az adóhatósághoz be kell jelenteni. De ez valójában nem utólag történik, mivel jellemzően eltérő adóalap-számítás a társasági adónál van, a társaságiadó-bevallást 2012. évre 2013. május végéig
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5556
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Egyszeres könyvvitel egyesületnél

Kérdés: Kérdezem, hogy az a közhasznú egyesület, amelyik egyszeres könyvvitelt, pénztárkönyveket, naplófőkönyvet vezet, miként könyvelje a nem adóköteles bevételt? Mivel nem végez vállalkozási tevékenységet, kiadásai is csak nem adókötelesek lehetnek? 2009-ben veszteséges lett, a veszteség ilyenkor a Tartalék soron szerepel negatív előjellel? Mikor beszélhetünk tőketartalékról egyesületnél? Ha az egyesület végez vállalkozási tevékenységet, hogyan kell kiszámítani az adóját?
Részlet a válaszból: […]a tartalékhoz, a tartalék nagyságát az Szt. 102. §-ának (6) bekezdésében megjelölt tételek befolyásolják. Az egyesületnek a befizetett tagdíjat, a cél szerinti tevékenységhez kapcsolódó támogatás pénzügyileg rendezett összegét a pénzbevételt is jelentő jövedelem­adózás alá nem vont bevételek között kell kimutatnia, míg az ezen bevételeket terhelő kifizetéseket a ráfordításként érvényesíthető kiadások, elszámolt ráfordítások között kell - jogcímének megfelelően - kimutatni (amelyek anyagjellegű, személyi jellegű költségek, ráfordítások, egyéb költségek, ráfordítások lehetnek). Amennyiben a ráfordításként érvényesítő kiadások meghaladják a jövedelemadózás alá nem vont bevételeket - ha más tétel nincs -, a különbözet összege a veszteség. Ha a közhasznú egyesület vállalkozási tevékenységet is végez, akkor a pénztárkönyvben, a naplófőkönyvben elkülönítetten kell kimutatni az adóköteles pénzbevételbe számító tételeket is, meg az ezeket terhelő pénzkifizetéseket is, az előbbiek szerinti részletezésben (lehet, hogy a kifizetések között csak anyagjellegű ráfordítás lesz). Amennyiben az adóköteles pénzbevételek meghaladják az ezen bevételek elérése érdekében felmerült pénzkifizetések összegét, a különbözetet kell[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. július 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4649
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

4. találat: Lekötött betét kamata egyéb szervezetnél

Kérdés: Az "egyéb szervezet" egyszeres könyvvitelt vezet. Vállalkozási tevékenységet nem folytat, csak a befizetett tagdíjak és bankkamatok jelentik a bevételt. A mérlegben szerepeltetni kell-e a december 31-én pénzügyileg még nem realizálódott lekötött betét kamatát, illetve a 2004. évi gépkocsihasználat költségét, ami csak 2005-ben került kifizetésre?
Részlet a válaszból: […]Szt. előírásai szerint kell eljárni. Az eredménylevezetésbe csak a pénzügyileg rendezett bankkamatokat lehet beállítani, a december 31-ig pénzügyileg még nem rendezett bankkamatok abban nem szerepelhetnek (függetlenül attól, hogy a december 31-ig járó bankkamat esetleg már ismert vagy kiszámítható, a pénzügyi rendezés azonban még nem történt meg). Így a pénzügyileg nem rendezett járó bankkamatot a mérlegbe sem lehet beállítani. Az eredménylevezetésbe a gépkocsihasználat címén elszámolásra kerülő költséget is csak akkor, abban az évben lehet beállítani, amikor annak a pénzügyi rendezése megtörtént. A 2004. évi gépkocsihasználat címén kifizetendő összeg azonban olyan pénzmozgáshoz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2154
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

5. találat: Áttéréskor az áfa könyvelése

Kérdés: Az egyszeres könyvvezetésről a kettős könyvvitelre való áttérésnél az áfabevallásba 2004-ben beállítandó fizetendő áfát hogyan kell könyvelni? Ennél is kell korrigálni az eredménytartalékot?
Részlet a válaszból: […]szabad) figyelembe venni (csak a fizetendő áfát nem tartalmazó vevőkkel szembeni követeléseket), így a kettős könyvvitelre történő áttérést megelőzően, az eredménytartalékban szereplő tartaléknak megfelelő tételek könyvelésekor a fizetendő áfát nem kell az eredménytartalékkal szemben elszámolni. Az egyszeres könyvvitel előírásai mellett a vevőkkel szembeni követelések részét képező, az adóhatósággal még nem rendezett fizetendő áfát az egyszeres könyvvitelben a pénzmozgáshoz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. szeptember 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1864
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

6. találat: Pénzügyileg nem realizált tételek

Kérdés: Egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezetnél csak a befizetett tagdíjak és bankkamatok jelentik a bevételt, vállalkozási tevékenységet nem folytat. A pénzügyileg még nem realizálódott lekötött betét kamatát kell-e a december 31-i mérlegben szerepeltetni? És a 2003. évi gépkocsihasználat költségét, amelyet 2004. évben fizettek ki? Ha igen, akkor hogyan kell dokumentálni?
Részlet a válaszból: […]venni az eredménylevezetés készítésekor. A kérdésben szereplő lekötött betéti kamat, illetve a gépkocsihasználat költsége nem tartozik a nevesített tételek közé. Az óvatosság elve azonban az egyszeres könyvvitelben is érvényesül. A pénzmozgáshoz nem kapcsolódó rövid lejáratú kötelezettségek között - a tartalék öszszege csökkentésével - az egyszerűsített mérlegben is ki kell mutatni a pénzforgalmi nyilvántartásban nem könyvelt, elismert olyan kötelezettségeket is, mint a 2003. évi gépkocsihasználat 2004-ben számlázott összege. (Bizonylata a mérlegkészítésig megérkezett számla, szerződés, esetleg kifizetett összeg jogosságát igazoló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. szeptember 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1847
Kapcsolódó tárgyszavak:

7. találat: Utólag levont áfa az egyszeres könyvvitelben

Kérdés: Az egyszeres könyvvitelt vezető bt. az utólag levonásba helyezhető áfát hova könyvelje?A 2001. január hónapban vásárolt személygépkocsit 2003 szeptemberében értékesítették. A 60 hónapból hátralévő hónapokra jutó áfát utólag le lehet vonni?
Részlet a válaszból: […]előzetesen felszámított levonható áfaként - történt beállítással egyidejűleg kell az Szt. 77. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján az egyéb bevételek között elszámolni. Ez az előírás érvényes a kettős, illetve az egyszeres könyvvitelt vezetőkre is. Az egyszeres könyvvitelt vezetőknél azonban ezt a bevételt sajátosan kell figyelembe venni, mivel tényleges pénzmozgással általában nem jár. Ezért az Szt. 109. §-ának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. április 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1670
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

8. találat: Betéti társaság átalakulása

Kérdés: Betéti társaságunk átalakul kft.-vé. Hogyan kell elszámolni, könyvelni a 30 napos áfakörbe tartozó követeléseket, s miként kell ezeket a vagyonmérleg-tervezetbe, illetve a végleges vagyonmérlegbe beállítani?
Részlet a válaszból: […]napon belüli - fizetendő áfát még nem kellett megfizetni, annak összegét az egyszerűsített mérlegben a pénzmozgáshoz nem kapcsolódó rövid lejáratú kötelezettségek között kell - az Szt. 103. §-ának (3) bekezdése szerint - kimutatni. Amennyiben a végleges vagyonmérleg fordulónapjáig a számlában felszámított fizetendő áfát a bt. az adóhatóságnak már megfizette, de a vevő még nem fizetett, akkor az adóhatóságnak megfizetett áfát az egyszerűsített mérlegben a pénzkiadásból származó követelések között kell kimutatni, és természetesen nem szerepelhet a pénzmozgáshoz nem kapcsolódó rövid lejáratú kötelezettségek között. Az Szt. 142. §-ának (2) bekezdése alapján az egyszeres könyvvitelt vezető bt.-nek az egyszerűsített mérleg (az azt alátámasztó nyilvántartások) alapján el kell készítenie az éves (az egyszerűsített éves) beszámoló mérlegét úgy, hogy az egyszerűsített mérlegben kimutatott - csak a kérdéshez kapcsolódó tételekre vonatkoztatva - a pénzmozgáshoz nem kapcsolódó követelések között szereplő számlázott vevői követelés - áfát is magában foglaló - teljes összegét a követelések közé kell beállítani; a követelések áfa nélküli értéke része a tartalék összegének, és így az az eredménytartalékba kerül; az egyszerűsített mérlegben a pénzmozgáshoz nem kapcsolódó rövid lejáratú kötelezettségek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1442
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

9. találat: Adóbevallás és -befizetés elmulasztása

Kérdés: Egy 2001 októberében alakult bt. a 2001. évi működéséről semmilyen bevallást nem adott be, és az adóhatósághoz befizetést sem teljesített. Ennek pótlása hogyan lehetséges?
Részlet a válaszból: […]szakképzési hozzájáruláson kívül valamennyi adóról. Az adók megfizetésének időpontját az azokat szabályozó jogszabályok, illetve az Art. határozza meg. A társasági adóról, a nem magánszemélynek fizetett osztalékjövedelem utáni adóról és a szakképzési hozzájárulásról a társaságiadó-bevallásban kellett bevallást tenni 2002. május 31-ig az állami adóhatóság felé. A bevallásokat
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. január 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1032
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

10. találat: Számlázás és pénzügyi teljesítés (eva)

Kérdés: Egyszeres könyvvitelt vezető bt. 2002. december 20-án áfás számlát állít ki, a pénz 2003. január 20-án folyik be. Ez a bevétel már evaalapot képez?
Részlet a válaszból: […]megállapításakor azonban az összes bevételt csökkenti az a bevétel, amelyet a bt. 2002-ben az egyszerűsített mérlegben kimutatott vevőkkel szembeni követelés alapján számolt el. (Az Szt. szerint a 2002. december 20-án kiszámlázott
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. december 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1021
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést