Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: Az új Szt. 78. §-a szerint nem szabad az eladott áruk beszerzési értékében kimutatni a saját kereskedelmi egységbe kiszállított, saját termelésű készletek értékét. Hogyan számoljuk el a saját pékségünk által termelt termékek kiskereskedelmi egységeinkbe kiszállított értékét, hiszen ott más termékeket is értékesítenek? Az egységek elszámoltatása az általuk átvett áruk értékével történik, amelybe a saját termelésű áru is beletartozik.
Részlet a válaszából: […] ...a 66. kérdésre adott válaszban részletesen foglalkoztunk. Itt a kérdéshez kapcsolódóan a bolti elszámoltatáshoz indokolt nyilvántartási kötelezettség követelményeiről lesz szó.A kérdés szerint a saját boltban nemcsak saját termelésű készletek (pékáruk) vannak,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 28.
Kapcsolódó címkék:  

Az elszámolt értékvesztés kimutatása

Kérdés: Saját termelésű és vásárolt készletek értékvesztése esetén miért helytelen az egyedi cikkszámon történő elszámolás? Miért kell, miért tartják indokoltnak számlacsoportonként elkülönítetten kimutatni az elszámolt értékvesztést és annak visszaírását?
Részlet a válaszából: […] ...új Szt. 56. §-a szabályozza a készletek értékvesztése elszámolásának kötelezettségét. Az (1)–(2) bekezdés előírásai szerint az egyedi készletelem értékét kell az értékvesztés elszámolásával csökkenteni [ez egyébként következik az új Szt. 16. §-a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.