Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...történőelszámolás nem kifogásolható azzal, hogy az így beszerzett és ténylegesen felnem használt termékeket a mérlegfordulónapon leltározni kell, és aleltározással megállapított mennyiségnek a tényleges beszerzési értékévelszámított értékét kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

A kettős könyvvitelre való áttérés szabályai

Kérdés: Melyek az egyszeres könyvvitelről a kettős könyvvitelre való áttérés számviteli szabályai az új Szt. hatálya alá tartozó vállalkozásoknál?
Részlet a válaszából: […] ...áttérni (vagy saját elhatározása alapján áttér) a kettős könyvvitelre.Ez esetben az egyszeres könyvvitellel – és természetesen leltárral – alátámasztott egyszerűsített beszámolót (egyszerűsített mérleget és eredménylevezetést) készít 2001. december...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 17.