Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...módon, az értékelési szabályzatban előírt módszerrelkell megállapítani. A készletre vételi értéknek magában kell foglalnia atermék-előállításhoz felhasznált anyagok bekerülési értékét, az előállításhozigénybe vett szolgáltatások értékét,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

Készletek, készletváltozások bizonylatolása

Kérdés: Kereskedelmi tevékenységet folytató kft. saját varrodát üzemeltet. Milyen mélységben, hogyan kell az anyag, a készáru mozgását bizonylatolni? Közvetlen önköltség-elszámolásnál szükséges-e az áruféleségenkénti elszámolás?
Részlet a válaszából: […] ...termékeket először raktárba szállítják, majd onnan a varrodába, esetleg a vásárolt termékeknek csak egy részét használják fel termék-előállításhoz, más részét változatlan formában értékesítik, akkor célszerű az ilyen termékeket a beszerzéskor...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. július 26.
Kapcsolódó címkék: