Étkezési hozzájárulás elszámolása a saját konyhánál


Hogyan kell elszámolni és könyvelni az étkezési hozzájárulást, ha az egyházi intézménynek saját konyhája van?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2003. december 11-én (73. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 1518

[…] számlacsoportban, = az ételek előállításához igénybe vett szolgáltatások költségeit (ideértve a nyersanyagok beszállításának költségeit is) az 52. számlacsoportban, = a saját konyhán foglalkoztatottak (szakácsok, felszolgálók, konyhai személyzet stb.) elszámolt munkabérét és annak járulékait az 54. és 56. számlacsoportban, továbbá közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetéseiket az 55. számlacsoportban. Célszerű havonta, de legalább negyedévenként megállapítani a felsorolt költségek együttes összegét, amelyet nevezzünk a saját konyhán történő étkeztetés közvetlen költségének. (Ha a kérdezőnél a 6-7. számlaosztályokat használják, akkor ezen számlaosztályokon belül célszerű elkülönítetten gyűjteni a fentiekben részletezett költségeket.) Amennyiben a saját konyhát csak az egyházi intézmény (a működtető) dolgozói, alkalmazottai veszik igénybe, és a saját dolgozók, alkalmazottak térítést nem fizetnek, akkor a saját konyhán történő étkeztetés összes – fentiekben ismertetett – közvetlen költségével azonos összeget kell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni a következők szerint: saját előállítású eszközök aktivált értékeként, mint saját étkeztetési szolgáltatást a vásárolt készletek között állományba venni: T 271 – K 582; majd a vásárolt készletek között állományba vett szolgáltatást személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolni: T 552 – K 271, 467. (Az áfa felszámítását a természetbeni juttatáskénti kezelés indokolja.) Ezt követően meg kell határozni az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja szerinti adómentes étkezési hozzájárulás összegét (amit külön könyvelni nem kell, az előbbiek szerint már könyvelt). Amennyiben az adómentes étkezési hozzájárulás összegét az 552. számlán elszámolt saját étkeztetési szolgáltatás költsége meghaladja, a különbözet adóköteles természetbeni juttatásnak minősül, és azt a 44 százalék szja-n túlmenően 29 százalék társadalombiztosítási járulék, 3 százalék munkaadói járulék is terheli, ezeket a személyi jellegű egyéb kifizetések, illetve a járulékok között kell elszámolni. Amennyiben a saját konyhát csak a működtető intézmény (vállalkozás) dolgozói, alkalmazottai veszik igénybe és térítési díjat fizetnek, de a térítési díj nem fedezi az étkeztetés összes – áfával növelt – közvetlen költségét, a térítési díjjal nem fedezett saját étkeztetési szolgáltatás költségét kell az előbbiek szerint a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni. Majd az így elszámolt összeghez kell viszonyítani az Szja-tv. szerinti adómentes étkezési hozzájárulás összegét, és az esetleg fennmaradó különbözet után kell […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.