Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Faktorálás készfizető kezességgel

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2007. április 5. (Számviteli Levelek 149. szám, 3068. kérdés)

Kérdés: Cégünk egy vevői számlát megfaktoráltatott. A vevő nem tudta határidőre kifizetni a számla összegét a faktorcégnek, így a faktorálási szerződés értelmében cégünknek készfizető kezesként kellett helytállnia. Hogyan könyveljük?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […](1) bekezdése szerint az engedményező (a kérdező cég) az engedményessel (a faktorcéggel) szemben a kötelezett szolgáltatásáért - az engedményezés fejében kapott ellenérték erejéig - kezesként felel (az adott esetben azért, mert ezt szerződésben vállalta). Ez esetben a fizetett összeget az adóssal szembeni követelésként kell kimutatni (T 368 - K 384). A követelés megfizetésével a Ptk. 276. §-ának (1) bekezdése alapján a kezesnek keletkezik megtérítési igénye a kötelezettel (az adóssal) szemben, ezért kell nála a pénzeszköz csökkenését az egyéb követelések között az adóssal szembeni követelésként kimutatni. Az érvényesített kezességvállalás miatti követelést mindaddig ki kell mutatni, amíg azt az adós meg nem fizeti, illetve[…]

Figyelmébe ajánljuk

Mezőgazdasági támogatás faktorálása esetén a támogatást mikor kell bevételként elszámolni? Mikor kell az arányosításnál figyelembe venni?

Tovább a teljes cikkhez

Cégünk a követeléseit visszterhes faktoringügylet során faktorálja. Egy adott időpontban faktorkövetelésként mutatjuk ki annak a számlának a végösszegét, amelyet benyújtottunk a faktorcéghez, és kötelezettségként mutatjuk ki a faktorcég által átutalt előleget. Az...

Tovább a teljes cikkhez

Kérem, mutassák be a faktorálás jogi és számviteli előírásait, kiegészítve azokat a kapcsolódó számlaösszefüggésekkel is.

Tovább a teljes cikkhez

Kérem, mutassák be a faktorálás és az engedményezés jogi és számviteli előírásait, kiegészítve azokat a kapcsolódó 2016. évi számlaösszefüggésekkel is!

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére