Üzletrészvétel tartozásátvállalással, ellenérték nélkül


Egy magánszemély megvásárolta a belföldi gazdasági társaság 100%-os tulajdoni részesedését. Az üzletrész megvásárlásával a cég többségi tulajdonosává vált ("A" anyacég). Az "A" anyacég többségi tulajdonosa több kft.-nek, betéti társaságnak. Kérdésünk, hogy a következőkben leírt könyvelési tételek helyesek-e az anyacégnél?
A régi tulajdonos "B" cég úgy adta el a leányvállalatai üzletrészeit az "A" anyacégnek, hogy az eladó és leányvállalatai jelentős szállítói tartozást halmoztak fel. A három jelentős szállító ("C", "D", "E" társaság) közül "C" társaság az eladó "B" társaság üzletrészére már korábban jelzálog-kötelezettséget is bejegyzett.
a) -Az "A" és "B" társaság a leányvállalatok üzletrészeinek adásvételi szerződésében a vételár meghatározásakor a "C" társaságtól átvállalt tartozás összegéből indultak ki, és így magas üzletrészértéket állapítottak meg, amelynek a kifizetése a tárgyévben nem történt meg. Könyvelési tétel az anyacégnél: T 17 – K 45 "C" jelentős szállítói kötelezettség.
b) -Az "A" anyacég másik két szállítóval szembeni kötelezettséget is átvállalja. Az ezen cégekkel szembeni tartozásátvállalás azonban nem képezi a vételár részét, így az ellenérték nélküli tartozásátvállalás könyvelése: T 17 – K 45 "D" és "F" szállítók.
c) -A "C" szállító az "A" anyacég kötelezettségének jelentős részét a tárgyévet követően elengedi: T 45 "C" – K 98.
d) -A "C" szállító átvállalja az "A" anyacég "D" és "E" szállítóinak tartozását, és a tartozás összegében árut ad át térítés nélkül. Könyvelés a tartozást átvevőnél: T 454 "C" szállító – K 98, T 815 – K 454 (árubeszerzés), T 45 "D" és "E" – K 384 (kiegyenlítés).
Kérdés még az is, hogy a tartozásátvállalásoknál már 2010-ben alkalmazni kell a Tao-tv. 3. számú mellékletének A/13. pontját?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2011. október 6-án (252. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5174

[…] képezi a vételár részét, akkor azt nem lehet az üzletrészek bekerülési értékét növelő tételként számításba venni (tehát a kérdésben lévő könyvelési tétel helytelen). Az anyacég ellenérték nélkül vállalta át "B" cégnek a "D" és "E" szállítókkal szembeni tartozását, könyvelése: T 888 – K 454 "D" és "E" szállítók. c) A tárgyévet követően "C" szállító elengedi az "A" anyacég által átvállalt tartozás jelentős részét a következő évben. Könyvelése az "A" anyacégnél: T 454 "C" – K 9893, a "C" szállítónál: T 8893 – K 311 "A". d) A "C" szállító átvállalja az "A" anyacég "D" és "E" szállítóval szembeni tartozását, és az átvállalt tartozás összegében árut ad át térítés nélkül: – könyvelése az "A" anyacégnél: "D" és "E" T 454 – K 988 a tartozásátvállalás, majd a térítés nélküli árubeszerzés: T 261 – K 9891; – könyvelése a tartozást átvállaló "C" szállítónál: T 888 – K 454 "D" és "E" az átvállalt tartozás összegében, és a térítés nélküli átadás: T 8891 – K 261, a "D" és "E" szállítók kiegyenlítése: "D" és "E" T 454 – K 384; – mint a fentiek mutatják, a kérdésben leírt könyvelési tételek nem felelnek meg a számviteli előírásoknak: a tartozást átvevőnél nem lehet elengedett kötelezettséget és árubeszerzést könyvelni. A fenti könyvelési tételek alapján felmerül a kérdés, hogy az "A" anyacégnek mennyibe került a "B" cég leányvállalatai részesedésének a megvétele, továbbá helyes értéken szerepel-e az "A" anyacég könyveiben a leányvállalatok részesedése. A könyvelési tételek áttekintése után egyértelműen megállapítható, hogy a tartozásátvállalások eredményeként semmibe nem került, sőt a térítés nélküli átvétellel valójában többletbevételhez is jutott. A kérdésben nincsen arra vonatkozóan adat, hogy mennyi a leányvállalatok valós értéke. Ezt […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.