Bérbe vett sertéstelep, bérbe vett állatok


Adott egy "A" és egy "B" társaság. "B" társaságban 100%-os tulajdoni részesedéssel bíró magánszemély 12%-ban tulajdonosa az "A" társaságnak. Továbbá szintén 12%-os mértékben tulajdonosa az "A" társaságnak "B" társaság tulajdonosának a felesége is. "A" társaság üzemeltetési szerződéssel időlegesen átad 2 db sertéstelepet, és haszonbérleti szerződéssel az ezekben levő állatállományt a "B" társaság számára. A telepek és az átadott állatok az "A" társaság könyveiben szerepelnek. "A" társaság a telepekért ellenértéket nem kér, de előírja kötelezően az állagmegóvást és fenntartást. Az állatok "használatáért" "X" millió Ft + áfa/hó haszonbért számít fel "B" társaságnak. Továbbá a haszonbérleti szerződés kötelezi "B" társaságot arra, hogy az átadott állomány mértéke ne változzon, azt ő a bérleti időszak végén így adja vissza. A szaporulat a "B" társaságot illeti meg. A haszonbérleti szerződés értelmében "B" társaság, mint üzemeltető, jogosult az átvett állato­kat saját nevében harmadik személy részére értékesíteni, illetve köteles az állomány pótlásáról, valamint a takarmányozásról és az üzemeltetéssel kapcsolatos egyéb költségek fedezetéről gondoskodni.
Kérdéseim (adó- és számviteli előírások szempontjából) a fentiekkel kapcsolatban:
1. Helyesen jár-e el "A" társaság, ha a telep üzemeltetésért nem számít fel díjat?
2. Értékesíthet-e "B" társaság a haszonbérlet útján használatába került állatállományból, a szaporulaton túl úgy, hogy az átvett állomány időlegesen az átadáskori mérték alá csökken anélkül, hogy azt neki az "A" társaság kiszámlázta volna?
3. A haszonbérlet ideje alatt keletkezett szaporulat (mivel az jogilag is őt illeti) kimutatása a "B" társaság könyveiben történik?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2012. március 8-án (261. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5341

[…] alapján adózási szempontból nem minősül kapcsolt vállalkozásnak, azonban ettől függetlenül az ingyen nyújtott szolgáltatás miatt áfafizetési kötelezettség merülhet fel [Áfa-tv. 14. §-ának (1) bekezdése és 68. §-a]. 2. Ha a "B" társaság olyan sertést is értékesít, amellyel az átvett állomány időlegesen az átadáskori mérték alá csökken, akkor az "A" társaságnak a saját sertései értékesítését számláznia kell a "B" társaság felé. 3. A "B" társaság könyveiben a szaporulatnak, mint saját termelésű készletnek, természetesen meg kell jelennie. Fontos azonban a figyelmet felhívni arra, hogy a bérbe vett állatoknak is meg kell jelenniük a "B" társaság könyveiben, […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.