Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Készpénzfizetés korlátozása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2013. március 21. (Számviteli Levelek 282. szám, 5790. kérdés)

Olvasói kérdés

Az Art. 38. §-ának (3/a)-(3/b) bekezdése tekintetében készpénzfizetésnek minősül-e, ha a vevő a számla végösszegét közvetlenül az eladó bankszámlájára fizeti be, illetve ha a vevő meghatalmazást ad az eladónak, hogy a számla ellenértékét közvetlenül a vevő bankszámlájáról felvegye? Elképzelhető az Art. vonatkozó részeinek értelmezése alapján, hogy az ügylet az egyik félnél készpénzes fizetésnek minősül, a másik félnél pedig nem?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó pénzforgalmi számlájára (bankszámlájára) teljesítse, és ezáltal a készpénzforgalom csökkenjen. A leírtakból következően, nyilvánvalóan készpénzfizetésnek minősül az, ha a vevő az ellenértéket készpénzben az eladó bankszámlájára fizeti be. (Célszerű, ha készpénzbevétele van, azt a saját bankszámlájára fizeti be, majd onnan utalja át az eladó bankszámlájára.) Természetesen fordítva is igaz, ha a vevő meghatalmazása alapján az eladó a számla ellenértékét készpénzben veszi fel a vevő bankszámlájáról. A válaszból nem következik az, hogy az ügylet az egyik félnél készpénzes[…]

Figyelmébe ajánljuk

Azon evás társas vállalkozásokra, amelyek nem tartoznak az Szt. hatálya alá, vonatkozik-e 2009. január 1-jétől az 500 ezer forintos határ? Ezen vállalkozásoknak kell-e pénzkezelési szabályzatot készíteniük?

Tovább a teljes cikkhez

Társaságunk széfet bérel egy bankban. A házipénztárból a készpénzt nem a bankszámlájára fizeti be, hanem a bankban bérelt széfben helyezi el. A mérlegben pénztár- vagy banksoron kell szerepeltetnem a széfben elhelyezett készpénzt, és milyen főkönyvön?

Tovább a teljes cikkhez

A kft. magánszemély megrendelője készpénzzel egyenlíti ki a kft. által kibocsátott átutalásos számlát. A felek átvételi elismervénnyel bizonylatolják a kifizetést. Bevételi pénztárbizonylat nem készül (a kft. mikrogazdálkodói beszámolót készít, pénzkezelési...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére