Étkezési szolgáltatás kedvezményes adómértékkel
Kérdés
Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 18%-os kedvezményes adómérték 2017. január 1-jétől? [Áfa-tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82. § (3) bekezdés, 305. § (2) bekezdés.] Ügyfelem 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátást végez. Rendszerint rendezvényeken (falunap, karácsonyi vásár stb.) helyben, a szabadban sütött ételeket árul. Az étel elfogyasztásához székeket, asztalokat, padokat, szalvétát, evőeszközt biztosít. Tehát igazából szolgáltatást nyújt, viszont ha az áfatörvényt nézem, ezen szolgáltatás nem tartozik a 2017. évi kedvezményes 18%-os áfakulcs alá. Jól értelmezem ezt?
Megjelent a Számviteli Levelekben 2017. április 27-én (364. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7277
[…] étkezőhelyi szolgáltatás, melybe tipikusan a büfé, pecsenyesütő, kolbász- és hurkasütő, halsütő, lángossütő, kürtőskalácssütő stb. vendéglátóegységek sorolhatók. Ugyanakkor az idetartozó vendéglátóegység-kategóriák esetében azt kell vizsgálni, hogy megvalósul-e a szolgáltatás jelleg. Az Európai Unió Tanácsának a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelve végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról szóló 282/2011/EU végrehajtási rendelet 6. cikke szerint az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. A szolgáltatásnyújtásnak történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, de elengedhetetlen, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.), és azok tisztántartása (szemetes, takarítás, leszedés) biztosított legyen. A fogyasztás megkönnyítését szolgáló bútorzat puszta jelenléte önmagában még nem tekinthető olyan elemnek, amely az egész ügyletet szolgáltatásnyújtássá minősítené. Fontos lehet az a körülmény is, hogy a vendég szándéka helyben fogyasztásra, vagy az étel, ital elvitelére terjed ki. Utóbbi esetben ugyanis nem beszélhetünk szolgáltatásnyújtásról, […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*