Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott étkezési szolgáltatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Bérbe adott étterem reggeliszolgáltatásának áfája

Kérdés: Cégünk tulajdonában lévő hotelünk éttermét bérbe adtuk. A hotelszoba ára magában foglalja a reggeli költségét is, ezt a szolgáltatást is az éttermet bérlő cég biztosítja. A reggeli költségét havonta két alkalommal, összesítve kiszámlázza részünkre. Az éttermet üzemeltető cég milyen áfakulccsal számlázhatja ki a reggeli költségét a hotel részére, illetve a hotel milyen áfakulccsal számlázhatja ki ezt a szállóvendégek felé?
Részlet a válaszból: […]déses vendéglátás " valósul meg. Ebb ő l következ ő en az étteremüzemeltet ő által a szállodának nyújtott szolgáltatás tekintetében nem alkalmazható az Áfa-tv. 82. § (3) bekezdés szerinti kedvezményes adókulcs, vagyis ezt a szolgáltatást a hotel felé 27%-os adó terheli.A szálloda által a szállóvendégek felé kiállított számla vonatkozásában azt szükséges vizsgálni, hogy a reggeli a hotel szolgáltatásának alapvet ő , elválaszthatatlan része, vagy a szállás igénybe vehet ő reggeli nélkül is. Amennyiben ugyanis a reggeli az " alapcsomag " része, azaz nincs olyan lehet ő ség, hogy a vendég szállodai szobát reggeli nélkül kérjen, akkor az az Áfa-tv. 70. § (1) bekezdésének b) pontja alapján a f ő szolgáltatás, vagyis a szálláshely-szolgáltatás járulékos költségeként beépül annak adóalapjába. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben a szállodának a reggelit a f ő szolgáltatással együtt az Áfa-tv. 82. § (3) bekezdése és 3/A.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7373
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Étkezési szolgáltatás kedvezményes adómértékkel

Kérdés: Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 18%-os kedvezményes adómérték 2017. január 1-jétől? [Áfa-tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82. § (3) bekezdés, 305. § (2) bekezdés.] Ügyfelem 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátást végez. Rendszerint rendezvényeken (falunap, karácsonyi vásár stb.) helyben, a szabadban sütött ételeket árul. Az étel elfogyasztásához székeket, asztalokat, padokat, szalvétát, evőeszközt biztosít. Tehát igazából szolgáltatást nyújt, viszont ha az áfatörvényt nézem, ezen szolgáltatás nem tartozik a 2017. évi kedvezményes 18%-os áfakulcs alá. Jól értelmezem ezt?
Részlet a válaszból: […]étkezőhelyi szolgáltatás, melybe tipikusan a büfé, pecsenyesütő, kolbász- és hurkasütő, halsütő, lángossütő, kürtőskalácssütő stb. vendéglátóegységek sorolhatók. Ugyanakkor az idetartozó vendéglátóegység-kategóriák esetében azt kell vizsgálni, hogy megvalósul-e a szolgáltatás jelleg. Az Európai Unió Tanácsának a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelve végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról szóló 282/2011/EU végrehajtási rendelet 6. cikke szerint az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. A szolgáltatásnyújtásnak történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, de elengedhetetlen, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.), és azok tisztántartása (szemetes, takarítás, leszedés) biztosított legyen. A fogyasztás megkönnyítését szolgáló bútorzat puszta jelenléte önmagában még nem tekinthető olyan elemnek, amely az egész ügyletet szolgáltatásnyújtássá minősítené. Fontos lehet az a körülmény is, hogy a vendég szándéka helyben fogyasztásra, vagy az étel, ital elvitelére terjed ki. Utóbbi esetben ugyanis nem beszélhetünk[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7277
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,