Adóalap-csökkentés az elhatárolt veszteséggel


Egy kft. adóalap-csökkentéseként figyelembe szeretné venni a korábbi évek felhalmozott elhatárolt veszteségéből a törvény által megengedett összeget. E sor c) rovatába az előző adóév(ek)ben keletkezett és még nem érvényesített elhatárolt veszteségből [az előző adóév(ek) adóalapjának negatív összegéből] az adóévben a Tao-tv. 17. §-a szerint, az e nélkül számított pozitív adóalapból annak 50 százalékáig levonható összeget kell beállítani.
1. Először tehát figyelembe kell venni az egyéb növelő-csökkentő tételeket (écs, beruházásiadóalap-kedvezmény, bírság stb.), és az így megkapott adóalap (tao-korrigált adóalap) 50%-áig állítható be csökkentő tételként a veszteség elhatárolásként?
2. Az eredménykimutatásban található adózás előtti eredmény 50%-át állíthatom be csökkentő tételként a veszteséget a többi csökkentő tétellel együtt?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2017. augusztus 17-én (370. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7380

[…] (tao-korrigált adóalap) 50%-áig állítható be csökkent ő tételként. Ez alól kivétel a 2004 el ő tt keletkezett, és még jogszer ű en elhatárolt veszteség, amely a Tao-tv. 29. § (2) bekezdése, a 29/C. § (13) bekezdése, a 29/F.  § (2) bekezdése szerint használható fel az 50%-os korlát nélkül.2. Elhatárolni nem az eredménykimutatásban található negatív adózás el ő tti eredményt lehet, hanem annak a módosító tételekkel korrigált összegét, azaz a negatív adóalapot. Az adóévben keletkezett negatív adóalapot – a keletkezését követ ő adóévt […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.