Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Adományok elszámolása az alapítványnál

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2018. március 8. (Számviteli Levelek 381. szám, 7541. kérdés)

Olvasói kérdés Egy nem közhasznú alapítvány a céljaihoz adományokat kap (szervezetektől és magánszemélyektől egyaránt) készpénzben, utalványokban és eszközökben. Ezen adományokat adományként tovább is adja. Jól gondolom, hogy a könyvekben ezeket a tételeket a 96-os főkönyvi számlával szemben a 86-os főkönyvi számlán kell nyilvántartani?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]átvett (kapott) nem fejlesztési célú pénzeszközöket, illetve térítés nélkül átvett eszközöket piaci értéken (T 384, 21-22, 368 - K 9645, 9647), amely összegeket a továbbadásig, a továbbutalásig időbelileg el kell határolni (T 9645, 9647 - K 4832).Az egyéb bevételekkel szembeni könyvelés bizonylata az adomány átvételének az alapítvány által kialakított dokumentuma, amelynek mindenképpen tartalmaznia kell az adományozó nevét, címét, az adomány megnevezését, mennyiségét, piaci értékét, az adományozás célját, az adomány átvevőjének adatait stb.Az alapítvány az adományt továbbutalhatja, átadhatja annak a szervezetnek, amely a támogatás célja szerinti feladatot közvetlenül megvalósítja. A támogatást megvalósító szervezettel készített dokumentumnak legalább azokat az adatokat kell tartalmaznia, amelyek az adomány megjelölésére vonatkoznak, de tartalmaznia kell az átvételre, a továbbutalás esetén az átvevő bankszámlájára vonatkozó adatokat is. Az átadás dokumentuma - mint bizonylat - alapján történik az átutalás, az átadás könyvelése nem fejlesztési célra átadott pénzeszközként, illetve térítés nélkül átadott eszközként (ez utóbbihoz sorolva az utalványokat is): T 8645 - K 384, T 8647 - K 21-22, 368, egyidejűleg - a megfelelő összegben - az időbeli elhatárolás feloldása: T 4832 - K 9645, 9647.Az alapítvány a kapott adományt a célja szerinti[…]

Figyelmébe ajánljuk

A kft. vásárolt készletéből ruhaneműt szeretne adományozni egy közhasznú szervezetnek. Hogyan kell ezt könyvelni?

Tovább a teljes cikkhez

A Tao-tv. 3. számú melléklet B) fejezet 17. pontja szerint elismert költség a közhasznú szervezetnek adott adomány, az ott meghatározott igazolás megléte esetén. A Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének z) pontja alapján a közhasznú szervezetnek adományozási szerződés keretében...

Tovább a teljes cikkhez

Egy szociális szövetkezet adományboltot üzemeltet, ládákat helyez ki. A kapott adományokat elegendő-e értékben nyilvántartani? Hol kell nyilvántartani? Értékesítéskor árbevétel, addig rendkívüli bevétel? Ha igen, mivel szemben vezessem ki?

Tovább a teljes cikkhez

Kell-e számlát kiállítani, ha a vállalkozás az általa forgalmazott áruval kíván adományként hozzájárulni egy közhasznú szervezet helyiségeinek felújításához?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére