Adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Számviteli Levelek 381. számában (2018. március 8.), 7543. kérdésszám alatt

Kérdés: A számviteli törvényt a 2015. évi CI. törvény több ponton módosította az osztalék megállapításával kapcsolatosan. A módosítás előtt a 39. § (3) bekezdése alapján a tárgyévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalék jelentette az osztalék forrását. A módosítás pedig az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék osztalékként történő felhasználását szabályozta. Ezt úgy kell értelmezni, hogy 2015 előtt elsődlegesen a tárgyévi adózott eredmény jelentette az osztalék forrását, ha ennél több osztalékot állapítottak meg, akkor a kiegészítés az eredménytartalékot csökkentette, ezt követően pedig - mivel az osztalék mindig az eredménytartalékból kerül kifizetésre - az eredménytartalék jelenti az osztalék forrását, aminek része természetesen a nyitás után ide vezetett előző évi adózott eredmény is?
Részlet a válaszból: […]forrását, mert része a nyitás után ide átvezetett előző évi adózott eredmény is. [Az Szt. 39. §-ának (3a) bekezdése szerint még más tényezők is figyelembe vehetők a szabad eredménytartalék összegének meghatározásakor!]Az Szt. 153. §-a (1) bekezdésében a 2015. évi módosítás előtt is, és után is a letétbe helyezendő dokumentumok között az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat szerepel. Ennek a letétbe helyezési kötelezettségnek a társaság azzal tesz eleget, ha a legfőbb szerv a tárgyévi adózott eredmény felhasználásáról külön határozatot hoz a beszámoló elfogadásakor. A tárgyévi tevékenységről szól az elfogadott beszámoló, így a tárgyévi adózott eredmény[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére