Önszámlázás következményei
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Számviteli Levelek 389. számában (2018. augusztus 9.), 7660. kérdésszám alatt

Kérdés: Egy gazdaságilag erősebb társaság megköveteli a beszállítóitól az önszámlázás alkalmazását (ő állítja ki minden beszállító helyett a számlát). Ennek ellenére a beszállító a saját számlázóprogramjából is állít ki ugyanarról az ügyletről számlát (az önszámlázás mellett). Mind a két fél csak a saját számláját könyveli. Milyen adójogi következménye lehet a beszállítónál annak, hogy egy ügyletről (teljesítésről) két bizonylat készül? A beszállító által kiállított számlákat nem küldi meg a vevőnek. Büntethető-e valamilyen jogcímen a beszállító? Mondhatja azt a NAV, hogy az eset miatt duplán kell áfát fizetnie?
Részlet a válaszból: […]hivatkozott jogszabályok megsértése történik, az Art. 220. §-a alapján mulasztási bírság kiszabásának lehet helye. Amennyiben egy adóellenőrzés során nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a dupla bizonylatolás egy vagy két ügyletet takar, az adóhatóság akár az Áfa-tv. 55. § (2) bekezdését alkalmazva az áfa kétszeres megfizetését is követelheti a beszállító társaságtól. E jogszabályhely kimondja ugyanis, hogy adófizetési kötelezettséget eredményez az is, ha teljesítés hiánya ellenére számlakibocsátás történik. Hangsúlyozandó, hogy ennek alkalmazására csak abban a szélsőséges helyzetben kerülhet sor, ha nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy a (második) számlakibocsátás ellenére nem történt újabb teljesítés, ugyanakkor tekintve, hogy a bizonyítás ilyenkor[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére