Helyi iparűzési adó alapja, sávosan
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Számviteli Levelek 389. számában (2018. augusztus 9.), 7665. kérdésszám alatt

Kérdés: 500 M Ft árbevétel feletti árbevételű cég ipaalapjának kiszámításakor kérdésem merült fel: a nettó árbevétel a sávosan korrigált elábéval és közvetített szolgáltatással csökkenthető, vagy a korrigálás nélküli anyagköltséggel is?
Pl.: nettó árbevétel 610 M Ft, anyag-ktg. 25 M Ft, elábé és közvetített szolg.: 525 M Ft.
Tehát az ipaalap: 610 M Ft-523,8 M Ft = 86,2 M Ft, vagy 610 M Ft-523,8-25 M Ft = 61,2 M Ft?
Az ipa 39/4. pontja nem egyértelmű számomra (500 M Ft feletti árbevétel esetén).
Részlet a válaszból: […]kiegészítés, korlátozás, más jogszabályhelyre utalás nélkül - fogalmazza meg, hogy az anyagköltséggel csökkenthető a nettó árbevétel. A Htv. 39. §-ának (4)-(8) bekezdései írják körül, hogy miképp kell eljárni, ha az adóalanynál elábé és/vagy közvetített szolgáltatások értéke merül fel. A Htv. 39. §-a (4) bekezdésének első mondata - összhangban a Htv. 39. § (1) bekezdés a) alpontjával - csak az elábé és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegére írja elő a bekezdés alkalmazását[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére