Alanyi adómentességi időszakban levonható áfa
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Számviteli Levelek 401. számában (2019. március 7.), 7856. kérdésszám alatt

Kérdés: Egy bt. 2018. 11. 01-től áttért a kata hatálya alá. Hogyan kell könyvelnem az alábbi tételeket a 2018. 10. 31-i zárás során?
- Tárgyieszköz-beszerzésre 2018-ban támogatást kapott, az egyéb bevételt elhatároltam, meg kell-e szüntetni ezt az elhatárolást?
- Tagikölcsön-kötelezettséggel kapcsolatban van-e teendő?
- Katás időszakban tárgyi eszközt értékesített: ez már katás bevétel lesz? Beleszámít az értékhatárba?
- A tárgyi eszközöket alanyi mentesként vásárolta (a le nem vonható áfa a bekerülési érték része): az értékesítésről áfás számlát állított ki, az értékesítést követően, hogyan kontírozom a levonható áfát (60 hónapos szabály)?
Válasz (részlet): […]adózóként értékesít tárgyi eszközt, az katás bevétel lesz, és beszámít az értékhatárba. A tárgyi eszköz figyelési időszakban történő értékesítése miatt véglegesen levonható adó a le nem vont adónak a figyelési időből még hátralévő idővel arányos része, amelyet a soron következő adómegállapítási időszakban vehet figyelembe úgy, mint az akkori adómegállapítási időszakban megállapított fizetendő adó együttes összegét csökkentő tételként az Áfa-tv. 153/A. §-a alapján.Az Áfa-tv. 153/C. §-ának (2) bekezdése alapján ugyanis, ha a levonható áfa összegét meghatározó tényezőkben bekövetkezett utólagos változás eredményeként az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege nő (a kérdés szerinti esetben ez következik be), az adóalany a különbözetet[…]
ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére