Nyílt végű pénzügyi lízing elszámolása egyéni vállalkozónál


Közúti árufuvarozó áfás egyéni vállalkozó nyílt végű lízingkonstrukcióban új tehergépkocsit lízingel 36 hónapos futamidőre. A lízingcég számlája a teljes vételárról nettó: 25.000 E Ft, áfa nincs feltüntetve. Az első lízingdíj összege: 22.000 E Ft, ez 4685 E Ft áfát tartalmaz. Ez pénzügyileg teljesítve. A további lízingdíjak is tartalmaznak áfát. A lízingszerződésben maradványértékként 1260 E Ft lett feltüntetve a futamidő végén.
1. Értékcsökkenés elszámolása:
Az értékcsökkenés alapja a teljes bekerülési érték, 25.000 E Ft. Helyes-e ez így?
2. Erre a gépjárműre lehet-e fejlesztési tartalékot feloldani? Ennek mértéke a teljes bekerülési érték, vagy csak annyit lehet feloldani, amennyit ténylegesen kifizetett?
3. A vállalkozó igénybe venné év végén a kisvállalkozói kedvezményt. (Nem a zs. pontnak megfelelő kedvezményt, hanem az osztalékalapot csökkentő kedvezményt.) Eszerint a mérték a tárgyévi üzembe helyezett tárgyi eszközök nettó értéke lehet. Ezt a nettó értéket hogyan kell megállapítani, tekintettel a fejlesztési tartalék feloldására, és a lízinggel történő beszerzésre, melyben a kifizetés részletekben történik?
4. A fenti konstrukció szerinti beszerzett egy másik tehergépkocsit. Ezt a korábban beszerzett tehergépkocsit a lízingszerződés lejárta előtt értékesíti.
Hogyan kell elszámolni az értékesítéskor a lízingügyletet? A nettó érték milyen értéken vezethető ki? Kell-e módosítani a korábbi elszámolásokat?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2019. november 7-én (415. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8059

[…] feloldani. Ennek mértéke azonban nem a teljes bekerülési érték, hanem csak annyi, amennyit ténylegesen kifizettek, ugyanis az Szja-tv. 49/B. § (16) bekezdése szerint levonható összegként a beruházási és felújítási kiadásként elszámolt összeg szerepel. Az Szja-tv. 11. számú melléklet II. 2. pont o) alpont alapján elszámolt értékcsökkenési leírásnak kell tekinteni a fejlesztési tartalék nyilvántartásból kivezetett összegét.3. Az adózás utáni vállalkozói jövedelem csökkenthető a tárgyévi üzembe helyezett tárgyi eszközök nettó értékével, ha az értékcsökkenési leírás elszámolása a tárgyévben kezdődött el. Ha 2019. évi a beszerzés, és ekkor kezdődött el az értékcsökkenési leírás elszámolása, akkor a 25.000 E Ft bekerülési értéket csökkenteni kell a tárgyévi értékcsökkenési leírás összegével és a fejlesztési tartalék nyilvántartásból kivezetett […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.