Szakfeladat ellátása – 40%-os adómérték?


A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012/CXLVII. törvény 8. § (6c) bekezdés szerint:
"Ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet. Az adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt az összeget, b) amelyet a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozásnak". Mentesül-e a 40 százalék adómérték megfizetése alól az a kifizető, aki az önkormányzattól átvett szakfeladat szerint, a városban nonprofit kft. keretein belül ellátja az orvosi ügyeletet, melyet az Egészségbiztosítási Alappal kötött szerződés szerint az Alap finanszíroz? Az ügyeletet természetesen több orvos bevonásával tudja ellátni, akik a nonprofit kft. felé mint kisadózó vállalkozók számláznak.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. október 28-án (454. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8698

[…] összegű kifizetések mentesülnek a 40 százalékos mértékű adókötelezettség alól, amelyeket a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból közvetlenül fizet ki az egészségügyi szolgáltatást végző kis­adózó vállalkozásnak az általa nyújtott egészségügyi szolgáltatás ellenértékeként. Ez alapján nem elégséges a hivatkozott rendelkezésben meghatározott mentesítéshez, hogy a kisadózó által nyújtott szolgáltatás ellenértékét az Egészségbiztosítási Alap finanszírozza. AKatv. kérdéses rendelkezése tehát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt mint kifizetőt mentesíti a 3 millió forint feletti összeg után felmerülő 40 százalékos mértékű adókötelezettség alól.Az egészségügyi szolgáltatóként tevékenykedő kis­adózó vállalkozásnak juttatott összegek közül azok mentesek az adó alól, amiket az Egészségbiztosítási Alapból, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján, közvetlenül fizetnek ki a kis­adózó […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.