Könyvviteli nyilvántartások szabályossága


A könyvviteli nyilvántartások vizsgálatakor tapasztalt ellentmondásokkal kapcsolatosan az alábbi kérdések merültek fel:
1. A társaság folyó üzleti évre vonatkozó számviteli nyilvántartásaiba olyan könyvelési tételek kerültek, amelyek negatív előjelű értékeket tartalmaznak a Tartozik oldalon vagy a Követel oldalon. Megfelelnek-e a hatályos számviteli előírásoknak? A társaság által alkalmazott gyakorlat szerint a folyó évi könyvelés során az előlegként elszámolt számlák negatív előjelű tételként szerepelnek a rögzített adatállományban, mind a szállítóra, mind a vevőre vonatkozó főkönyvi számlákon.
2. Helyes-e a számviteli számítástechnikai program algoritmusa által történő ilyen adatállomány rögzítése, arra való hivatkozás, hogy e könyvelési nyilvántartási program algoritmusa biztosítja ezt az eljárást?
3. Amennyiben lehetséges, hogy helyes ez az eljárás, kérem, hivatkozzanak a számviteli törvény megfelelő szakaszára.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2022. június 16-án (467. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8890

[…] Az eszközszámla Követel oldalára (azaz eszközcsökkenést) csak akkor lehet könyvelni, ha az eszközszámlának Tartozik egyenlege van, ha az eszközérték egyáltalán csökkenthető (szakmai nyelven: az egyik eszköz csökken, a másik eszköz nő).Adott előleg esetében mi a valós gazdasági esemény? A társaság pénzt utalt át, és ennek megfelelő összegben követelése keletkezett (szakmai nyelven: egyik eszközének csökkenésével egyidejűleg azonos összegben egy másik eszköze nőtt). A forrásszámla Tartozik oldalára (azaz forráscsökkenést) csak akkor lehet könyvelni, ha a korábbi tartozás (a szállítói számlának Követel egyenlege van) kerül kiegyenlítésre (szakmai nyelven: az egyik eszköz csökkenésével azonos összegben csökken a kötelezettség).A leírtakból következik:–ha a vevőszámlán a kapott előleg miatt negatív érték szerepel, akkor a társaság az Szt. 159. §-ának előírását megsértve nem a kötelezettség növekedését könyvelte, hanem – helytelenül – a nem létező eszköz (követelés) csökkenését,–ha a szállítói számlán az adott előleg miatt a Tartozik oldalon szerepel az érték, akkor a társaság az Szt. 159. §-ának előírását megsértve nem eszköznövekedést könyvelt, hanem – helytelenül – a nem létező kötelezettség csökkenését.A társaság azonban nemcsak a kettős könyvvitel törvényi előírását sértette meg, de a bizonylati elv és bizonylati fegyelem követelményét is, mivel az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztató bizonylatokat nem valós tartalmuknak megfelelően rögzítette. Így–az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát megváltoztató (kapott előleg) bizonylatot az összetételt megváltoztató bizonylatként könyvelte;–ha a tételeket a mérlegben is […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.