Visszaküldött hibás termék helyett új termék


Társaságunk Kínából importál árucikkeket, amiket hazai kiskereskedelmi áruházláncoknak értékesít. Gyakran előfordul, hogy a végső felhasználó (aki az áruházban megvette a termékünket) nem az áruháznak juttatja vissza a meghibásodott terméket, hanem közvetlenül nekünk (mivel mi üzletpolitikai célból 6 hónapnál hosszabb garanciát adunk a 10.000 Ft alatti termékekre is). Ilyenkor a meghibásodott termék helyett új terméket adunk/küldünk a végső felhasználónak.
1. Hogyan kell bizonylatolni a végső felhasználó által visszaküldött hibás, illetve a neki küldött új terméket? Az új termékről kell-e számlát kiállítani?
2. Hogyan és hova kell könyvelni a végső felhasználó által visszaküldött hibás, illetve a neki küldött új terméket?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. április 11-én (503. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9505

[…] kell venni;- a visszavett hibás termék helyett átadott terméket - mint értékesített terméket - az áfa felszámításával számlázni kell, árbevételként, fizetendő áfaként könyvelni a végső felhasználóval szemben követelésként, az átadott új termék bekerülési értékét is ki kell vezetni, elszámolni az eladott áruk beszerzési értékeként;- azonos értékű termékek cseréje esetén a végső felhasználóval szembeni kötelezettség a végső felhasználóval szembeni követeléssel, az árbevétel és fizetendő áfa csökkenésével az árbevétel és fizetendő áfa növekedése, az eladott áruk beszerzési értékének csökkenésével annak a növekedése megegyezik, és így az eredményre gyakorolt hatás nulla;- de van egy pluszfeladat, a visszavett hibás terméket az értékesíthetőség (esetleges javítás után) szempontjából minősíteni kell, és a minősítésnek megfelelően értékvesztést kell elszámolni, vagy mint használhatatlan termék bekerülési értékét az eredmény terhére ki kell vezetni.A kérdés szerinti esetben azonban nem a klasszikus cseréről van szó. Ezért az előbbiekben leírtakat a következők szerint indokolt alkalmazni:- a kérdező társaság nem tud helyesbítő számlát kiállítani, mert az eredeti számlát nem ő állította ki, ezért a "visszavett" hibás termékről állítson ki jegyzőkönyvet, amelyben a mások által eladott termék visszavételi értékeként az eredeti - áfa nélküli - eladási árat tüntesse fel, és a jegyzőkönyv alapján az eladási áron vegye készletre a térítés nélkül átadott eszközök egyéb […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.