Felvásárolt zöldségek, gyümölcsök kiszerelése, csomagolása
Kérdés
A kft. kistermelőktől vásárol fel zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket saját termelőeszközeinek felhasználásával saját munkavállalói által végzett előkészítés, szortírozás, minőség-ellenőrzés után – a zöldségek mosását is beleértve – a vevő által meghatározott módon kis kiszerelésekbe becsomagol, és címkével lát el. Ezen kis kiszerelésű csomagokat kiskereskedelmi üzletláncoknak értékesíti. Számviteli besorolás tekintetében a felvásárolt zöldségek, gyümölcsök értéke anyagköltségként vagy elábéként könyvelendő? Van-e jelentősége a kérdés eldöntésében, milyen nagyságrendű hozzáadott érték rakódik rá a műveletek során a felvásárolt mezőgazdasági termékekre? Abban az esetben, ha különböző zöldségfajtákat összeválogatva készít kis kiszerelésű egységcsomagokat (pl. levesbe való zöldségek egy tálcán, amelyben 6-7-féle zöldség található), ugyanúgy kell-e eljárni a számviteli besorolásnál, mint az előző esetben?
Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. június 13-án (507. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9592
[…] kiszereléssel pedig egyidejűleg több zöldségfajta kerülhet értékesítésre. Ezért a felvásárolt zöldséget, gyümölcsöt az áruk között kell nyilvántartásba venni a beszerzési értékük alapján, majd a kiszerelt csomagokban lévő zöldségek, gyümölcsök értékesítésekor az értékesített zöldségek, gyümölcsök beszerzési értékét az eladott áruk beszerzési értékeként kell elszámolni. (Feltételezve, hogy a kiszerelt csomagok rövid időn belül értékesítésre kerülnek, indokolt a számviteli politikában olyan szabályt megfogalmazni, hogy a kérdésben felsorolt munkaműveletekkel kapcsolatos költségeket, ideértve a munkavállalók közvetlen bérét és járulékait is, nem veszik készletre, nem rendelik hozzá a kiszerelt csomagokhoz, azt a felmerülés időszakában az eredmény terhére számolják el.)A hozzáadott érték nagysága számvitelileg […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*