Panzió átalakítása lakássá – értékesítés, áfa


Egy vállalkozás megvásárolt egy használt épületet, amely korábban panzióként üzemelt. Ők lakásokká szeretnék azt átalakítani, és (ha lehet) 2 éven belül 5% áfával értékesíteni. (A vállalkozás egyébként használt lakások megvásárlásával és felújításával foglalkozik, amit nem tettek áfássá. A felmerült költségek után tehát áfát nem vonunk le.) Jól gondolom-e, hogy:
1. Ebben az esetben azonban az átminősítés miatt áfásan kell értékesíteni a felújított, átalakított ingatlanokat, és a felújítási költségek áfatartalma levonható akkor is, ha az átminősítés még nem történt meg, csak folyamatban van.
2. A beruházás végén a vállalkozás kapni fog egy használatbavételi engedélyt, és a 2 évet (ameddig áfásan kell értékesíteni) innen kell majd számolni.
3. Ha nem sikerül 2 éven belül eladni, akkor áfamentesen értékesíthető, és a korábban levont áfát önellenőrzéssel vissza kell fizetni.
Hogyan kell eljárni, ha a lakásoknak csak egy részét sikerül áfásan eladni? Mi a teendő a korábban levont áfával?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. augusztus 29-én (510. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9646

[…] még nem telt el 2 év.A jelen esetben panzióként funkcionáló ingatlan átalakítása során azt lakóingatlanná minősítik át, ezáltal rendeltetése megváltozik. Feltételezhetően a rendeltetésváltozásról az építésügyi hatóság hatósági bizonyítványt állít ki. A bizonyítvány kiállításától számított 2 évig – a rendeltetésváltozásra tekintettel – az ingatlan az Áfa-tv. értelmében új ingatlannak minősül, így csak adókötelesen értékesíthető. Az Áfa-tv. 82. § (2) bekezdése és a 3. számú melléklet I. részének 50. pontja alapján az ekként minősülő ingatlanok értékesítésének áfakulcsa 5%.Ha a rendeltetésváltozásról kiadott hatósági bizonyítvány kiállításától számított 2 éven belül az ingatlanok nem kerülnek értékesítésre, akkor azok már nem minősülnek az Áfa-tv. alkalmazásában új ingatlannak, ezért ismét a főszabály szerint, azaz adómentesen kell azokat értékesíteni. A 88. § (1) bekezdés a) pontja alapján ilyen esetben is lehetőség van arra, hogy az adóalany – például a korábban gyakorolt levonási jog „fenntartása” érdekében – az ingatlanértékesítésre adókötelezettséget válasszon.A levonási jog kapcsán ugyanis az Áfa-tv. 120. §-a úgy rendelkezik, hogy azt abban a mértékben lehet gyakorolni, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja. Ez azt jelenti, hogy ha a vállalkozás abból a célból vásárol termékeket (például építőanyagokat), és vesz igénybe szolgáltatásokat az építési beruházáshoz, hogy az ezek felhasználásával létrejövő ingatlanokat adókötelesen értékesítse, akkor jogosult az ezek kapcsán rá áthárított áfa levonására.Ha később mégis adómentesen kerülnek értékesítésre a lakások vagy azok egy […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.