Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott áfa ellenőrzése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elengedett áfa könyvelése

Kérdés: Áfa adónemre mérséklést nyújtottunk be a NAV-hoz. A fizetendő áfa összegéből 20 százalék értéket elengedtek. Segítségüket kérem a könyvelési tételekben és a kontírozásban.
Részlet a válaszból: […]fizetendő áfából 20 százalékot elengedett. Az elengedett összeget az áfabevallásban feltétlenül fel kell tüntetni, a könyvviteli nyilvántartásokban pedig az egyéb bevételek között kell rögzíteni: T 467 - K 9671, mint a költségvetésből kapott támogatást. A NAV-engedélynek a fizetendő áfa összegéből elengedett
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. július 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8251
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Áfaellenőrzés (eva)

Kérdés: A Számviteli Levelek 252. számában az 5165. kérdésre adott válaszban a cím szerinti témával foglalkoztak. Véleményem szerint, a fenti összeget a bt. nem kapja meg a vevőtől, mert az eredeti számlán szereplő végösszeggel kell a helyes számlát kiállítani. A zárójelben lévő mondathoz kapcsolódó válasz más módon is megközelíthető.
Részlet a válaszból: […]a 2008. évi áfabevallását (a 0865 számút) kell önellenőrzéssel helyesbíteni. A 2008. évi elmaradt áfát az önellenőrzési pótlékkal be kell fizetni, de az önellenőrzési pótlék már 2011. évi ráfordítás lesz (amelyet - mint evás bt. - könyvelni nem kell). A helyesbítő számla szerinti áfa nélküli ellenértéket önellenőrzéssel kell 2008. évet érintően könyvelni árbevételt csökkentő tételként (T 91-92 - K 311), az áfát 2008. évi fizetendő áfaként (T 311 - K 467). Ezzel biztosított, hogy a vevőnek nem kell fizetnie. A 2008. évi árbevétel csökkentése azt is jelenti ez esetben, hogy csökken a társasági adó, a helyi iparűzési adó adóalapja, és így módosítani kell a 2008. évi társaságiadó-bevallást, illetve a helyi iparűzésiadó-bevallást is. A leírtak szerinti helyesbítés esetén az evás bt. úgy "bukja el" az áfát, hogy a 2008. évi adózás előtti eredménye csökken annak összegével (ám visszakapja ezen adózás előtti eredményre jutóan fizetett társasági adót, továbbá a kieső árbevételre jutó helyi iparűzési adót, de - mint evás - fizeti az önellenőrzési pótlékot). A helyesbítő számla szerinti összegeket tehát 2008. évi tételként kell könyvelni, így az a 2008. évi mérleget és eredménykimutatást érinti. A kérdésben megadott mérték szerint a hiba jelentős összegű, tehát a helyesbítés adatait a 2011. évi mérlegben és eredménykimutatásban a középső oszlopban kellene szerepeltetni.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. október 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5180
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Áfa ellenőrzése (eva)

Kérdés: A betéti társaság 2008-ban tárgyi mentesen számlázta ki szolgáltatását, amelyről most megállapítást nyert, hogy áfaköteles. A társaság akkor a társasági adó és az áfa alanya volt, 2009. évtől eva hatálya alá tartozik. A kiállított számlákat most önellenőrizzük, amelynek kapcsán 675 E Ft fizetendő áfa és 110 E Ft önellenőrzési pótlék keletkezik. (A fenti összeget a bt. nem kapja meg a vevőtől, mert az eredeti számlán szereplő végösszeggel kell a helyes számlát kiállítani.) Kérdésem, a jelenleg bevételi nyilvántartást vezető társaság ráfordításait tekintve "elbukja-e" az áfát, vagy önellenőrizheti a 871-es evabevallását? Ha ez utóbbi, akkor a könyvelést és a mérleget hogyan és mely évben befolyásolja a tétel? (A hiba összege a mérlegfőösszeg 5%-a.)
Részlet a válaszból: […]2008-ban küldött eredeti számlához kapcsolódóan a helyesbítő számlának csak az áfaalapot (nem könyvelendő) és az áfát kell tartalmaznia. Más kérdés az, hogy a vevő befogadja-e a helyesbítő számlát, és kifizeti-e vagy sem. Mivel a betéti társaság 2008-ban számlázta ki a szolgáltatását áfamentesen, nyilvánvaló, hogy a 2008. évi áfabevallását (a 0865. számút) kell helyesbíteni ön­ellen­őrzéssel, a 2008. évi elmaradt áfát kell befizetnie, önellenőrzési pótlékkal. A 2008. évi számviteli előírások szerint kell könyvelnie a helyesbítő számlát (T 311 - K 467), de az önellenőrzési pótlékot már a 2011. évi szabályok szerint kellene könyvelnie. (Nem kell a kettős könyvvitel keretében könyvelnie, mert az evát bevételi nyilvántartás vezetésével állapítja meg!) Ha a vevő nem fogadja be a helyesbítő számlát, illetve nem fizeti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. október 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5165
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,