Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott áfahiány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Áfahiány elszámolása

Kérdés: Az 5939-es válaszban azt írták, hogy ha a NAV megállapítja, hogy az áfa nem lett volna levonható, akkor azt az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. Szerintünk a le nem vonható áfát ugyanoda kell könyvelni, ahová az áfa alapját, azaz költségként könyveljük, ezért a le nem vonható áfát is az adott költségnemre könyvelnénk. Nem járunk el helyesen?
Részlet a válaszból: […]érték részét képezi az elő­zetesen felszámított, de le nem vonható általános forgalmi adó. (Igénybe vett szolgáltatásnál is a bekerülési érték része az előzetesen felszámított és le nem vonható általános forgalmi adó.) Ebből az következik, hogy a le nem vonható áfa a beszerzett eszköz (beruházás, készlet) értékét, illetve az igénybe vett szolgáltatás számlázott értékét növeli. Ezt a szabályt akkor is alkalmazni kell, ha a NAV állapítja meg azt, hogy a cég levonásba helyezte az előzetesen felszámított áfát, amelyet egyébként nem lehetett levonásba helyezni. A könyveléshez azonban tételes, bejövő számlánkénti adat kell, amellyel - jellemzően önellenőrzés keretében - elsődlegesen az eszköz, az igénybe vett szolgáltatás bekerülési értékét kell módosítani, ha az eszköz felhasználásra, értékesítésre,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. május 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6281
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Áfahiány könyvelése

Kérdés: Az adózó terhére, illetve javára az áfabevallásban szereplő összeghez képest eltérést, adótöbbletet-adóhiányt állapított meg az APEH. Helyesen könyveltünk-e, ha az adóhiányt költségként, az adótöbbletet egyéb bevételként számoltuk el?
Részlet a válaszból: […]felszámított áfaként levonásba helyezett összeg: T 468 - K 384, az előzetesen felszámított áfa korrekciója (önellenőrzés keretében): T 51,52 - K 466. b) Ha a szállító számlájában felszámított áfát levonták, de nem lehetett levonni, mert az adóellenőrzés a szállító számláját nem tartotta megfelelőnek, vagy a szállító az áfa mértékét helytelen kulcs használatával állapította meg, akkor az így le nem vonható áfa az Szt. 81. §-a (2) bekezdésének e) pontja alapján egyéb ráfordítás: az adóellenőrzés által megállapított és befizetett összeg: T 468 - K 384, az előzetesen felszámított áfa korrekciója (könyvelendő a megállapítás időszakában): T 8671 - K 466. c) Ha az értékesítésről kiállított számlában az Áfa-tv. szerintitől eltérő kulccsal (magasabbal) határozták meg a fizetendő áfát és ezt az adóellenőrzés megkifogásolta, s a különbözettel a bevallott összeget csökkenteni lehetett, akkor a fizetendő áfa korrekciója (könyvelendő a megállapítás időszakában): T 467 - K 9671, az adóellenőrzés által megállapított és visszautalt, korábban fizetett áfaként elszámolt összeg: T 384 - K 468. Meg kell jegyezni: a számlában szereplő áfával kapcsolatos korrekciókhoz általában hozzátartozik a számla helyesbítése is. A b) pontban leírt esetekben, amennyiben a szállító helyesbítő számlája megérkezik, és azt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 728
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,