Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áfakövetelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Áfakövetelés lejárata

Kérdés: 2004. évben alakult a bt. Az alakulás évében felmerült beruházások áfáját és az alakulás költségeivel kapcsolatos számlákban foglalt áfát levonásba helyezte. Árbevétel hiányában ténylegesen levonni nem tudta, azóta is átvihető követelésként szerepel az áfabevallásban, a könyvekben. Ennek az áfakövetelésnek van-e lejárata, és ha van, mikor jár le? A lejáratot az áfabevallásban hogyan kell rendezni? Ha nincs lejárata, a végelszámolás befejezésekor ez az áfa visszaigényelhető-e?
Részlet a válaszból: […]meg kellett volna fizetni. A költségvetési támogatás igényléséhez, a túlfizetés visszaigényléséhez való jog - ha törvény másként nem rendelkezik - annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az annak igényléséhez való jog megnyílt. Az Art.-nek az elévüléssel kapcsolatos előírásai között nem szerepel a levonható áfa le nem vonhatósága miatti adóhatósággal szembeni követelés elévülésének ténye, az elévülés lehetősége. Az Áfa-tv. 131. §-ának (1) bekezdése szerint a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az adómegállapítási időszakra fizetendő adó együttes összegét csökkentheti az ugyanezen vagy korábbi adómegállapítási időszakban (időszakokban) keletkezett levonható elő­zetesen felszámított adó összegével. Ezen előírás sem korlátozza a korábbi adómegállapítási időszakok számát. Így a kérdés szerinti - az Áfa-tv. előírásai alapján levonható - előzetesen felszámított áfa, mint az adóhatósággal szembeni követelés, valójában nem évül el, feltételezve, hogy az áfabevallásban minden évben szerepelt átvihető követelésként. Sőt! Az Áfa-tv. 132. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján, mivel a 131. § (1) bekezdése szerint megállapított különbözet negatív előjelű volt, a soron következő adóbevallási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5201
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,