Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áfamódosítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Áfamódosítás hatása

Kérdés: Áfaalany több éven keresztül vett igénybe jogi szolgáltatást. A számla kibocsátója figyelmen kívül hagyta az Áfa-tv. azon változását, mely szerint a jogi szolgáltatás nem tartozik a tárgyi adómentes tevékenységek közé. A két fél 2007 júliusában megállapodott, hogy a kibocsátott számlákat úgy módosítják, hogy a számlák végösszege nem változik, a számlákat befogadónak további fizetési kötelezettsége a számlahelyesbítések miatt nem keletkezhet. A számlák befogadójánál csökken az elszámolt költségek összege, így nő az eredménye. Kell-e utólagos engedményként kezelni az áfa szerepét? Kell-e az eredménynövekedés miatt a társasági adót önellenőrzéssel módosítani? Elfogadható-e a két fél megállapodása az áfa visszafelé történő számítására?
Részlet a válaszból: […]tárgyi adómentes. Ha a két fél között volt ilyen szerződés (megállapodás), akkor az a két fél megállapodásának megfelelően módosítható. A módosítás történhet úgy, hogy a korábban számlázott összegekre az áfát felszámítják. Ez esetben a helyesbítő számlák kibocsátójánál a különbözet a fizetendő áfát, a helyesbítő számlák fogadójánál az előzetesen felszámított áfát mutatja, amely levonható, ha a jogi szolgáltatást adóköteles tevékenységhez vette a kérdező cég igénybe. Ez esetben a módosítás az eredményszámlákat nem érinti, de azt pénzügyileg rendezni kell. A kérdésben leírtak szerint a módosítást úgy kívánják végrehajtani, hogy a számlák befogadójánál a számlahelyesbítések miatti további fizetési kötelezettség ne keletkezzen. Ez esetben az eredeti szerződést úgy kell módosítani, hogy az az ellenértéket a szolgáltatás díja + áfa összeg részletezésben tartalmazza. A szerződésmódosításhoz kapcsolódó helyesbítő számlák a negatív előjelű eredeti érték után előjel nélkül tartalmazzák a csökkentett szolgáltatási díjat + áfát. Ez a szerződésmódosítás természetesen azt jelenti, hogy a szolgáltatásnyújtó visszamenőlegesen engedményt adott. A visszamenőlegesen adott engedmény miatt csökken a jogi szolgáltatást nyújtó árbevétele (ezen keresztül az eredménye) 2003-tól, és áfafizetési kötelezettsége keletkezik 2003-tól, amelyet önellenőrzés keretében az önellenőrzési pótlék megfizetésével kell rendeznie. A visszamenőlegesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. szeptember 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3308
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: