Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott állványok (ácsolatok) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Állványozás alvállalkozásban

Kérdés: Építőipari cég homlokzatfelújítási munkára kötött vállalkozási szerződést. A szükséges állványozási munkát másik szakcéggel végezteti el. Az állványozás elszámolható-e alvállalkozói teljesítésként? Hasonló kérdés merül fel a gépi földmunkadíjjal kapcsolatban is.
Részlet a válaszból: […]speciális szakképesítésnél is megemlíti az állványozást, állványon munkafelület kialakítását. Így a homlokzatfelújításhoz szükséges - másik cél által végzett - állványozási munkák alvállalkozói teljesítményként elszámolhatók.A TEÁOR 2008. építőipari tevékenységnek tekinti a termőterület építőipari jellegű kialakításának földmunkáit, speciális szaképítésnek az építési terület elő­készítését, ezen belül a talajmozgatást, a földkitermelést, feltöltést, árokásást. Amennyiben a gépi földmunkát építési-szerelési vállalkozási szerződés teljesítéséhez veszik igénybe, valójában az építési-szerelési munka valamely munkafázisát végzik el, természetesen a végzett munkáért[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. március 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6225
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Egyedi állványok különböző munkákhoz

Kérdés: Festés-mázolással, korrózióvédelemmel foglalkozó vállalkozás a tevékenysége végzése során különböző, egyedi ácsolatok (állványok) készítéséhez fenyő fűrészárut vásárol, amelyet egy-egy alkalommal méretre szabnak, feldarabolnak. Hogyan kell ezen vásárlásokat elszámolni, illetve nyilvántartani?
Részlet a válaszból: […]szerinti ácsolatok (állványok) nem minősíthetők tárgyi eszköznek, mert tartósan nem szolgálják a tevékenységet. Ezért az ilyen jellegű ácsolatok, állványok készítéséhez felhasznált fenyő fűrészáruk elszámolására, nyilvántartására sajátos, a számviteli alapelveknek megfelelő módszert indokolt kialakítani. Ilyen módszer lehet a következő: - a megvásárolt fenyő fűrészárut az anyagok között indokolt nyilvántartásba venni a számviteli előírások szerinti bekerülési értéken; - amikor azokat az ácsolatok (állványok) építése során felhasználják, a bekerülési értéket (mint anyagfelhasználást) anyagköltségként kell elszámolni; - amikor az ácsolatokat (állványokat) szétbontják, a ténylegesen visszanyert mennyiségű fűrészárut a minőségüknek, elhasználódásuknak megfelelően csökkentett értéken a vásárolt anyagok között, az anyagköltség csökkentésével készletre veszik; - a legközelebbi ácsolat (állvány) megépítésekor a ténylegesen felhasznált, csökkentett értékű fenyő fűrészárut már a csökkent értéken számolják el anyagköltségként. És így tovább! A csökkentett értéket a ténylegesen visszanyert mennyiségre a fenyő fűrészáru[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4551
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,