Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott általános számla tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Általános számla készpénzes számla helyett

Kérdés: Gyakran előfordul, hogy olyan számlát kapunk, ami eredetileg nem "készpénzfizetési számla", amelyen szerepel a kelte, a teljesítés időpontja, a fizetési határidő. Ha az átutalásos számlatömbös számlának a fizetési módjához "készpénzt" írnak, és a három dátum megegyezik, bizonyított-e az, hogy a számla valóban ki is lett fizetve? Ha az van a számlára írva, hogy fizetve, akkor már jó lesz? Vagy az átutalásos számlatömb eleve nem alkalmas a készpénzfizetési számla helyettesítésére?
Részlet a válaszból: […]készpénzbevétel ellenőrzése, számbavétele jellemzően nem a kibocsátott számlák adatai alapján történik, és az áfafizetési kötelezettséget sem a számlák alapján határozzák meg.) A vevőnél az eladó által kibocsátott egyszerűsített számla, számla a beszerzésnek, a szolgáltatás igénybevételének, de az ellenérték kifizetésének is a bizonylata. A bizonylatokkal kapcsolatos alapvető követelmény, hogy az adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza. Ilyen adat az is, hogy a számla ellenértéke kiegyenlítésre került-e vagy sem. Egyszerűsített ("készpénzfizetési") számla alapján egyértelmű, hogy az ellenértéket kifizették, mivel az egyszerűsített számlát csak akkor lehet kiállítani, ha a teljesítéssel egyidejűleg az ellenértéket készpénzzel kiegyenlítették. Számlát viszont ki lehet állítani akkor is, ha az ellenértéket készpénzzel nem rendezik. Véleményünk szerint attól a számla nem lesz egyszerűsített számla, hogy azon a kibocsátás kelte, a teljesítés időpontja, a fizetési határidő ugyanazon nap, és a fizetés módjához készpénzt írnak. Ha a számlát készpénzzel egyenlítik ki akár a kibocsátáskor, akár később, akkor a készpénzbefizetés megtörténtét a számlára való hivatkozással az eladó által kiállított készpénzbevételi bizonylat dokumentálja. Így a számla és a készpénzbevételi pénztárbizonylat együttesen bizonyítja, hogy a teljesítés napjával az ellenérték készpénzzel rendezésre került. A számla az Szt. 168. §-a alapján szigorú számadási kötelezettség alá tartozó bizonylat. Ha az eladónál a készpénzbevételt a pénztárgép rögzíti, a kérésre (tehát nem teljeskörűen) kiállított egyszerűsített számlák, számlák nem kerülnek könyvelésre. Ha viszont az ellenértéket a teljesítéssel egyidejűleg készpénzzel nem rendezik, akkor a kibocsátott számlák mindegyikét könyvelni kell! A bizonylati elv és bizonylati fegyelem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. szeptember 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3296