Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott anyagigényes szolgáltatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Anyagigényes szolgáltatások számlázása

Kérdés: Mezőgazdasági szolgáltató zrt. a megbízók részére teljes körű szolgáltatást végez. Főbb szolgáltatásaink: talajművelés, műtrágyázás, vegyszerezés, betakarítás. A műtrágyázás és a vegyszerezés során felhasznált, kijuttatott anyagot (műtrágyát, vegyszert) a szolgáltatásról kiállított számlában külön, elkülönítetten feltüntethetjük-e, fel kell-e tüntetnünk? Az anyagként felmerülő tételeket (műtrágya, vegyszer) a szolgáltatónál anyagköltségként vagy elábéként kell kimutatni, az igénybevevőnél anyagköltségként vagy igénybe vett szolgáltatásként kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]törvény nem követeli meg, nem is indokolt, de a megrendelővel kötött szerződés (megállapodás) alapján történő feltüntetés nem kifogásolható. Ebből azonban nem következik az, hogy a szolgáltatásnyújtás munkadíját a szolgáltatás árbevételeként, az elkülönítetten feltüntetett anyagok értékét pedig az anyageladás árbevételeként (ez utóbbiak bekerülési értékét anyagköltség helyett az eladott áruk beszerzési értékeként) lehetne kimutatni. A számlázott szolgáltatásnak a felhasznált anyagok értékét is magában foglaló összegére kell a szolgáltatás áfáját felszámítani, az áfa nélküli számlázott összeget pedig a szolgáltatás árbevételeként elszámolni. A szolgáltatást igénybe vevőnél az igénybe vett szolgáltatás értékeként a számlázott szolgáltatás teljes - áfa nélküli - értékét kell elszámolni. Ez egyrészt következik az Szt. 47. §-ának, másrészt 78. §-ának az előírásaiból. Az Szt. 47. §-ának (1) bekezdése alapján a szolgáltatás bekerülési értékének része minden olyan tétel, amely a szolgáltatás igénybevétele során felmerült, a szolgáltatáshoz egyedileg hozzákapcsolható. Így az igénybe vett szolgáltatás értékének része a szolgáltatásnyújtás során a szolgáltatónál felhasznált, esetleg a számlában külön tételben szereplő anyagok értéke is. Az Szt. 78. §-ának (2) bekezdése szerint anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési (értékvesztéssel korrigált) értékét kell kimutatni. A vásárolt anyagok felhasználása csak a szolgáltatást igénybe vevő saját tevékenységéhez, saját szolgáltatásához kapcsolódhat, és nem az igénybe[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4477
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,