Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott anyamag tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Anyamag átadásának számlázása

Kérdés: Társaságunk termeltetési szerződést kötött vetőmag előállítására. A termeléshez szükséges anyamagot a termeltető bocsátotta rendelkezésünkre szállítólevéllel történő átadással, de azt nem számlázta le. Társaságunk a termeltető részére átadott vetőmagról számlát állított ki, amelyet a termeltető nem fogadott el, mivel a számlán nem tüntettük fel az általa átadott anyag mennyiségét és értékét negatív előjellel. Helyesen jártunk el, hogy nem helyeztük levonásba az anyagot, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy a termeltető az anyamag átadásáról számlát állítson ki?
Részlet a válaszból: […]költségként elszámolni. A termeltető azzal, hogy az anyamagot nem számlázta le, megsértette a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem követelményét, hiszen a gazdasági eseményről (az anyamag átadásáról) nem állított ki számviteli bizonylatot, és így azt a könyvviteli nyilvántartásaiban nem rögzítette. (Készletként mutatta ki az anyamagot, amely nem volt a birtokában, de a termelőnél sem volt meg, mert azt felhasználta. Ha a termeltető az anyamagot még készletként sem mutatta ki, akkor a számviteli fegyelmet sértette meg, mivel a beszámolója valótlan, hamis adatokat tartalmazott, az adózás előtti eredményét pedig a valóságosnál alacsonyabb értékben állapította meg.) Helyesen akkor járt volna el a termeltető,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4017
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,