Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott apportcsere tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Apportcsere

Kérdés: Önkormányzati tulajdonú társaság vagyunk. A tulajdonos apportcseréről határozott, kivon egy ingatlant az apportunkból, és helyette egy másik ingatlant ad át a társaságnak. Az önkormányzat szerint nem kell számlázni, és nem áfaköteles az apportcsere. Helyes-e az önkormányzat álláspontja?
Részlet a válaszból: […]"bevinni szándékozott" ingatlan piaci értékének megfelelő összegű tőkeemelésről. (Nem feltétlen követelmény, hogy a "kivinni szándékozott" ingatlan azonos piaci értékű legyen a "bevinni szándékozott" ingatlan piaci értékével!) A tőkekivonással történő tőkeleszállításhoz, illetve a nem pénzbeli hozzájárulással (apporttal) történő tőkeemeléshez a társasági szerződést (alapítói okiratot) módosítani kell, a változást a cégjegyzékben keresztül kell vezetni, és ha a cégbíróság a tőkeleszállítást, illetve a tőkeemelést a cégjegyzékbe bejegyezte, akkor a tőkeleszállítás és a tőkeemelés könyvelése után a "kivonni szándékozott" ingatlant a társaság kiadhatja. (A "bevinni szándékozott" ingatlant már korábban a társaság rendelkezésére kellett bocsátani.) A "kivinni szándékozott" ingatlant a tőkeleszállítás miatti kötelezettség (T 411, 412, 413 - K 4792) rendezése érdekében kell kiadni. A kötelezettség teljesítésére átadott eszközöket (ingatlant) az Szt. 72. §-ának (4) bekezdése alapján piaci értéken számlázni kell, a piaci értéket egyéb bevételként kell a tulajdonossal szembeni követelésként kimutatni (az ingatlan könyv szerinti értékét egyéb ráfordításként kell elszámolni). Az így kimutatott követelés összegét kell - a Ptk. szabályai szerint - a tőkeleszállítás miatt a tulajdonossal szemben fennálló kötelezettség teljesítésébe beszámítani. (Amennyiben a két érték eltér egymástól, a különbözetet pénzügyileg kell rendezni!) Az önkormányzat felé - a fentiek szerint - számlázott ingatlant akkor terheli áfafizetési kötelezettség,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4009
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,