Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott árengedmény (forgalommal arányos) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Forgalommal arányosan adott engedmény

Kérdés: Kizárólag nagykereskedelmi tevékenységet végző társaság partnereinek szerződésen alapuló forgalommal arányos engedményt (bónuszt) számol el. Az időszakonként megállapított engedményt a pénzügyi teljesítéskor ráfordításként számolja el. Az üzleti év végén pénzügyileg nem rendezett engedményre lehet-e, kell-e - mint jövőbeni kötelezettség - céltartalékot képezni, vagy ilyenkor is a pénzügyi teljesítés a meghatározó?
Részlet a válaszból: […]szerződésekből származó, harmadik felekkel szembeni kötelezettségekre kell képezni, amelyek várhatóan vagy bizonyosan felmerülnek, de összegük vagy esedékességük időpontja a mérleg készítésekor még bizonytalan, és azokra a vállalkozó a szükséges fedezetet más módon nem biztosította. Bár a forgalommal arányosan, utólag adott engedmény (bónusz) a múltbeli ügyletekből, szerződésekből származó, harmadik felekkel szembeni kötelezettségnek tűnik, a számviteli előírások szerint azonban nem tekinthetjük kötelezettségnek. Az Szt. 42. §-ának(1) bekezdése nevesíti a kötelezettséget. Az itt felsoroltak között a forgalommal arányosan utólag adott engedmény mint kötelezettség nem szerepel, az nem hozható összhangba[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. szeptember 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 849
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,