Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott aszálykár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Aszály miatti elemi kár

Kérdés: Aszály miatt jelentős összegű az elemi kár. A hozamkiesés miatt megoszthatók-e a költségek, átvezethetők-e az egyéb ráfordítások közé? A kár mértéke az aszálymentes előző 2 év átlagának a fele.
Részlet a válaszból: […]költségeit, a társaság általi elvégzésének költségeit az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. A káresemény következtében megsemmisült - az adott esetben - saját termelésű készletek könyv szerinti értékét szintén az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. (Saját termelésű készlet a befejezetlen termelés is!)A megsemmisülés feltételezi a mennyiség csökkenését. Az aszály miatt nem hoz termést például az adott terület fele. Mennyiségi csökkenést jelent az is, hogy kevesebb a termés ugyanazon a területen, ugyanazon egyeden (rövidebb a kalász, kisebb a cső stb.). A káresemény miatt bekövetkezett mennyiségi csökkenés arányában kell a felmerült közvetlen költségeket csökkenteni az egyéb ráfordításkénti elszámolással. Az elszámolás módszere: először a kárnak megfelelő összegű saját termeléskiesést a saját előállítású eszközök aktivált értékeként a vásárolt készletek között állományba kell venni: T 261 - K 582, majd az egyéb ráfordítások között elszámolni: T 8631 - K 261.Az elemi kár hatására a termés minőségében is károsodás következhet be. Ez esetben az Szt. 56. §-ának (2) bekezdése alapján a betakarítás utáni saját termelésű készlet előállítási költségeit kell csökkenteni értékvesztés elszámolásával, mivel a készlet a vonatkozó szakmai előírásoknak nem felel meg. A készlet értékének csökkenését addig a mértékig kell elvégezni, hogy a készlet használhatóságának megfelelő piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Ezen a jogcímen az értékvesztés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. június 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7643
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Aszálykár

Kérdés: Mikor beszélünk aszálykárról? Van százalékban meghatározott terméskiesés, amikor számolhatunk vele? A kárenyhítési alap a 30%-os terméskiesést nevezi térítési igényre jogosultnak, és aszálykárosnak a növényt.
Részlet a válaszból: […]miatt bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz. A hozamcsökkenés mértékére vonatkozóan azonban a törvény nem ad választ, az aszályt pedig a lehullott csapadék mértékétől teszi függővé.A törvény 3. §-ának (1) bekezdése alapján az aszálykár miatti kockázatokat meg kell osztani a mezőgazdasági termelő, a felvásárló, a biztosító, a haszonbérbe adó, valamint az állam között. A kárenyhítő juttatás kifizetésére felhasználható a mezőgazdasági termelők által megfizetett összes kárenyhítési hozzájárulás, a költségvetésből nyújtott támogatás, esetleg többlettámogatás, a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének z) pontja szerint adott támogatás, juttatás.A törvény 10. §-ának (1) bekezdése a kárenyhítési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7452
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Aszály miatti elemi kár megosztása

Kérdés: Jelentős aszály miatti elemi kár esetén a költségek a hozamkiesés miatt megoszthatók-e, átvezethetők-e az egyéb ráfordítások közé? A kár mértéke az aszálymentes előző 2 év átlagának a fele.
Részlet a válaszból: […]költségeit, a társaság általi végzésének költségeit az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. A káresemény következtében megsemmisült - az adott esetben - saját termelésű készletek könyv szerinti értékét szintén az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. (Saját termelésű készlet a befejezetlen termelés is.) A megsemmisülés feltételezi a mennyiség csökkenését. Az aszály miatt nem hoz termést az adott terület fele például. Mennyiségi csökkenést jelenthet az is, hogy kevesebb a termés ugyanazon területen, ugyanazon egyeden (rövidebb a kalász, kisebb a cső stb.). A káresemény miatt bekövetkezett mennyiségi csökkenés arányában kell a felmerült közvetlen költségeket csökkenteni egyéb ráfordításkénti elszámolással. Az elszámolás módszere: először a kárnak megfelelő összegű saját termelésű készletkiesést a saját előállítású eszközök aktivált értékeként a vásárolt készletek között állományba kell venni: T 261 - K 582, majd az egyéb ráfordítások között elszámolni: T 8631 - K 261. Az elemi kár hatására a termés minőségében is károsodás következhet be. Ez esetben az Szt. 56. §-ának (2) bekezdése alapján a betakarítás utáni saját termelésű készlet előállítási költségét csökkenteni kell értékvesztés elszámolásával, mivel a készlet a vonatkozó szakmai előírásoknak nem felel meg. A készlet értékének csökkentését addig a mértékig kell elvégezni, hogy a készlet használhatóságának megfelelő piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Ezen a jogcímen az értékvesztés elszámolása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. március 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3559
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,