Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áthúzódó tétel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Decemberi közüzemi díjak (eva)

Kérdés: Ingatlan-bérbeadással is foglalkozó, kettős könyvvitelt vezető kft. 2003. január 1-jével az evát választotta. A társaság a közüzemi díjakat - szerződés szerint - továbbhárítja a bérlőire közvetített szolgáltatásként. A december havi gáz-, villamosenergia-, víz- és csatornadíjak számláit 2003. január havi teljesítéssel - folyamatosan teljesített szolgáltatások - januárban kaptuk meg, és számláztuk tovább a bérlőknek evaalanyként. A fenti közüzemi díjakat időbeli elhatárolással számoltuk el 2002. évre bevételként, illetve ráfordításként. Kérdés, hogy a közüzemi díjakat, illetve azok továbbszámlázott összegét áfával vagy áfa nélkül kell időbelileg elhatárolni, mivel 2003-ban a társaság az áfa levonására nem jogosult? Ha az áfával növelt összeget határoljuk el, akkor a probléma az, hogy a fizetendő áfát bevételként, a levonható áfát ráfordításként kell kimutatni, holott a társaság az Áfa-tv. alanya. Ha az áfa nélküli összeget, akkor viszont 2003-ban a felszámított fizetendő áfa után is evát kell fizetni. Melyik a helyes?
Részlet a válaszból: […]tartalmazták, akkor ezen számlákat - függetlenül attól, hogy azokat 2003 januárjában számlázták, és így csak a 2003. januári áfabevallásba állíthatta volna be a kft., ha nem választja a kft. az evát - már 2002-ben a szállítóval szemben kellett volna könyvelni (T 815, 368 - K 4543) és nem az időbeli elhatárolás alkalmazásával. Az Szt. 72. §-a szerint az árbevételt a szerződés szerinti teljesítés időszakában, a vevőnek (az adott esetben a bérlőnek) a szerződésben meghatározott feltételek szerinti teljesítés alapján kiállított, elküldött, a vevő által elismert, elfogadott, számlában rögzített - áfát nem tartalmazó - összegben kell elszámolni. Az előbbiek szerinti - tehát maximum a 2002. december 31-ig terjedő időszak tényleges fogyasztását tartalmazó - számlák továbbszámlázását 2002. évi teljesítményként (árbevételként) kellett elszámolni a bérlőknek küldött számlák alapján (T 311 - K 91-92, 479) és nem időbeli elhatárolásként. Mivel az Áfa-tv. alapján a folyamatosan teljesített szolgáltatások áfáját a számla szerinti fizetési határidőhöz kötötten lehet az áfabevallásba beállítani, de ezt a kft. 2003 januárjában már nem teheti meg, mert már nem tartozik az Áfa-tv. hatálya alá, a jogszabályi előírások változása miatt a 479. számlán kimutatott áfafizetési kötelezettsége már nem áll fenn, de nem vonhatja le a 368. számlán lévő előzetesen felszámított áfát sem, ezen áfaösszegeket össze kell vezetnie. Amennyiben a bejövő közüzemi számlákat teljes összegben továbbszámlázták, akkor az összevezetés után egyenleg nem marad. Ha csak részben hárították át a közüzemi díjakat, változatlan áfakulcs alkalmazása mellett az előzetesen felszámított áfa meghaladja a fizetendő áfát, a különbözetet egyéb ráfordításként kell elszámolni. Amennyiben a decemberi számlák szerinti tényleges fogyasztás időszaka átterjedt 2003-ra, például 2003. január 5-ig tartott,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1406
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,