Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott átminősítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Árukészlet éven belüli átminősítése

Kérdés: Az árukészletet év elején átminősítjük tárgyi eszközzé, majd az év utolsó negyedévében értékesítjük, ezért vissza kell minősítenünk készletté. Mi a teendőnk az addig elszámolt értékcsökkenéssel? A visszaminősítés a tárgyi eszköz nettó értékén történik?
Részlet a válaszból: […]eszközként használatba vették, üzembe helyezték, használják, használták az értékesítésig. Ebben az esetben azt tárgyi eszközként kell értékesíteni, az áfa felszámításával az ellenértéket számlázni, az áfa nélküli ellenértéket egyéb bevételként, a könyv szerinti nettó értéket pedig egyéb ráfordításként elszámolni. Nincsen olyan elő­írás, hogy a tárgyi eszközt értékesítés előtt vissza kell minősíteni az áruk közé! A költségként elszámolt terv szerinti értékcsökkenési leírást pedig nem szabad módosítani.Ha a tárgyi eszközök közé átsorolt árukészlet rendeltetése, használata nem változott, azt ténylegesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6654
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Lakássá átminősítés áfája

Kérdés: A kft. a társasházban irodahelyiséget vásárolt, áfás számlával, és az áfát visszaigényelte. Szeretné értékesíteni, a vevőjelöltek azonban csak lakóingatlanként kívánják megvásárolni. Az iroda lakássá történő átminősítése folyamatban van. Átminősítése után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Amennyiben keletkezik, az mikor esedékes? Amikor a Földhivatalhoz benyújtottuk a lakássá történő átminősítési kérelmet? Amikor értékesítjük az ingatlant? Mi lesz az áfa alapja: a piaci érték, a beszerzési ár?
Részlet a válaszból: […]értékesítése kapcsán azonban kulcskérdés, hogy lakóingatlan első értékesítéséről van-e szó. Az Áfa-tv. 13. §-a (1) bekezdésének 21. pontja alapján lakóingatlannak minősül a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Következésképpen, ha az átminősítés megtörtént, s az ingatlan kimeríti a lakóingatlan fogalmához fűzött tartalmi kritériumokat, annak értékesítése lakóingatlan értékesítése lesz. Amennyiben az adott értékesítési pont a lakóingatlan tekintetében első értékesítésnek minősül, az Áfa-tv. 2. számú melléklet 2. pontja alapján nem tárgyi adómentes, hanem adóköteles értékesítés lesz. A korábban hivatkozott 7. § (1) bekezdésének c) pontja[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. november 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3415
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Átminősített ingatlan értékesítése (eva)

Kérdés: A bt. még evás kora előtt egy irodát vásárolt, mely után visszaigényelte a 25% áfát. A tavalyi év során az irodát átminősítette lakássá. Most, 2006-ban csak az értékesítés miatti 15% evát kell fizetnie, vagy esetleg az átminősítés időpontjára nézve kell megfizetnie a korábban visszaigényelt 25% áfát, és ebben az esetben a lakásról szóló számlát TAM-ként kell kiállítania?
Részlet a válaszból: […]a kiállított számla áfával növelt ellenértéke után kell az értékesítés miatti 15% evát megfizetni. Az átminősítés időpontjára
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. július 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2710
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

4. találat: Ingatlan átminősítése

Kérdés: Gazdasági épület lakássá történő átminősítését kezdeményeztük a földhivatalnál. A bejegyzés még nem történt meg, de a széljegyen már szerepel a lakássá történő átminősítés. Időközben eladtuk ezt az ingatlant. Az értékesítésről szóló számlában fel kell-e számítani az áfát vagy tárgyi adómentes az értékesítés?
Részlet a válaszból: […]Mivel a földhivatalnál már megkérték a gazdasági épületre vonatkozó, lakóingatlanná történő átminősítési kérelmet, egyértelmű, hogy a szóban forgó épület lakóingatlanként feltüntetésre váró ingatlan. Következésképpen ez az épület - annak értékesítésekor - már egyértelműen lakóingatlannak minősül. Tekintve, hogy az átminősítéssel, illetve az arra irányuló kérelemmel "lakássá váló" gazdasági épület új lakóingatlannak is minősül, annak első értékesítését tényleges áfa-fizetési kötelezettség terheli [Áfa-tv. 2. számú melléklet 2. pont]. Ennek megfelelően a vevő nevére kiállítandó számlában 25%-os adómértéket kell feltüntetni. A fentiek alapján látható az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. augusztus 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1806
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

5. találat: Ingatlanforgalmazó értékesítésének áfája

Kérdés: Ingatlanforgalmazó cég lakásokat vásárolt, és az áfát visszaigényelte mint első tulajdonos. Ha ezen lakásokat értékesíti, az már adómentes lesz, és 9 éven belüli adómentes értékesítésre arányosítani kell a korábban visszaigényelt áfát? Mi történik, ha a lakást időközben átminősíti és irodaként értékesíti? És mi van az áfával, ha csak 9 év után értékesíti a lakást?
Részlet a válaszból: […](ezért azokat pl. áruként tartja nyilván, az áfa ez esetben sem vonható le, a lakások bekerülési értékének része), s nincs szó a tárgyieszköz-beszerzésre előírt, az Áfa-tv. 39. §-ában szereplő 10 éves figyelési időszakon belüli arányosítási lehetőségről. Még ha tárgyi eszközzé minősítené is a lakásvásárlásokat az ingatlanforgalmazó (pl. azzal az indokkal, hogy nem eladja, hanem inkább bérbe adja azokat), a lakásbérbeadás szintén tárgyi adómentes tevékenység (Áfa-tv. 2. sz. melléklet 8. pontja), így a kapcsolódó beszerzések áfája ismét csak nem levonható az előző bekezdésben már hivatkozott jogszabályhely alapján. Amennyiben az ingatlanforgalmazó az építési és a használatbavételi engedély alapján az ingatlan-nyilvántartásban lakásként szereplő ingatlanokat átalakítja/átalakíttatja, s ezt az ingatlan-nyilvántartásban átvezetteti (!), valóban lehetősége van a lakásépítés áfaterhének levonására (meghatározott feltételek mellett visszaigénylésére), de az átalakított ingatlanok értékesítése után áfát kell felszámítania. Ha az átalakított lakásoknak csak 9 év után történik meg a továbbértékesítése (mert pl. az átalakítás időigénye ennyi), akkor az ingatlanforgalmazó csak 9 év után jut a pénzéhez. Egyebekben az áfaelszámolásban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. szeptember 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 322
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,