Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átterhelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Árfolyam-különbözet átterhelése

Kérdés: A két fél termék beszerzéséről állapodott meg. Az egyik fél külföldről dollár ellenében szerzi be a terméket a megrendelő kérésére, és a saját árrésének rákalkulálása után továbbértékesíti, számlázza a megrendelőnek. Megegyezésük szerint az árfolyamváltozásokból eredő kockázatot teljes egészében a megrendelő fizeti. Ezért a számlázás és a megrendelő által történő kiegyenlítés közötti árfolyam-különbözetet az eladó átterheli a megrendelőre, árfolyam-differencia megnevezéssel, áfásan. Ez a beszerzett alapanyag bekerülési értékét növeli, tehát költség (és nem árfolyam-különbözetből származó ráfordítás) a megrendelő cégnél? Ez esetben az áfa felszámítása helyénvaló?
Részlet a válaszból: […]USD számlázáskori választott árfolyamán átszámított forintösszegért értékesítse azt, számlázza azt az áfa USD-ben, illetve devizaalapúnál forintban felszámított összegével. Ez esetben az árfolyamváltozásból adódó különbözet a terméket beszerzőnél a beszerzési ár és az eladási ár különbözetében realizálódik az USD-nek a forintra átszámított összegében. Devizaalapú szerződés esetében - a leírt esetben is - lehet a pénzügyi műveletek között elszámolandó árfolyam-különbözet, ha abban állapodnak meg, hogy a fizetéskori USD szerződésben rögzített árfolyamán kell az USD-alapon megállapított ellenértéket forintban kiegyenlíteni (a számlázáskori és a kiegyenlítéskori árfolyamok különbözetével meghatározható összegben). Ennek azonban nincs áfavonzata. Ha a terméket beszerző és a terméket megrendelő az adásvételi szerződésben az ellenértéket forintban határozta meg, akkor csak azt az összeget lehet - az elfogadott összegben - számlázni, amelyhez viszont árfolyam-különbözet nem kapcsolódhat. Ha mégis fizetnek árfolyam-különbözetet, akkor azt ilyen jogcímen nem lehet számlázni, azt végleges pénzeszközátadásként/-átvételként - és ilyen jogcímen - kell elszámolni. (Áfa szempontjából nem egyértelmű, hogy tekinthető-e ez a pénzeszközátadás/átvétel szolgáltatásnyújtásnak, és ha igen, akkor milyen szolgáltatás?). Nem látjuk akadályát annak, hogy az adásvételi szerződésben a forintban elfogadott ellenérték módosításaként rögzítsék, az eladó felárként érvényesítheti - a szerződésben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4144
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,